Участниците в схемата за пране на пари разпореждали преводи на мащабни суми чрез фалшиви мейли

15:56, 07 яну 16 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без аналог по отношение на тегленето на пари в кеш е схемата за пране на пари за над 2 милона евро, съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева във връзка с мащабната специализирана операция на ДАНС, Прокуратурата и Полицията.  

От съвместната пресконференция на службите, на която присъстваха окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и заместничката му, наблюдаващият прокурор по делото Даниела Станкова, шефът на ОД на МВР Пловдив Христо Разсолков и заместникът му Георги Георгиев, както и директорът на ДАНС Пловдив Николай Петров стана ясно, че участниците в измамата са проучвали различни чуждестранни дружества от ЕС, които боравят и разполагат със значителен брой финансови средства – милиони евро.

От фалшив имейл, идентичен с този на съответния управител или изпълнителен директор, са се изпращали нареждания до служители на съответните чуждестрани дружества да изплатят определени суми на предварително създадените за целта български търговски дружества, т.н кухи фирми. Според измамната схема, парите варират между 400 и 450 000 евро и трябва да бъдат изтеглени на няколко пъти от 10 банкови клона в България.

За да бъде създадена достоверност, че нареждането действително е от ръководен служител, участниците в схемата, някои от които са открили по две фирми на свое име, са посочвали за контакт адвокат, който евентуално да осъществи среща с представителите на чуждите дружества и да представи уж договора за сделката, поясни Румен Попов.

Поискан е запор на всичките банкови сметки на създадените специално за целта близо 20 български дружества, някои от които още преди година.

По схемата само за месец декември са изтеглени над 2 милиона евро, а благодарение на бързата мащабна опреация на Прокуратурата, Полицията и ДАНС в Пловдив е предотвратено изтичането на още 5 милиона евро, допълни Попов.  

По-голямата част от задържаните 14 лица във връзка със схемата са пребивавали на територията на Пловдив, има и от Варна, София, както и от Северна България.

Осъществени са над 20 претърсвания и изземвания от жилищни домове и офиси в съответните градове, като освен веществените доказателства са намерени и банкови декларации за теглене на суми за над 50 хиляди лева, съобщи от своя страна наблюдаващият прокурор по делото Данаила Станкова.

Стана ясно още, че се проверява дали в схемата няма замесени и банкери, които са подпомагали измамата.

Специализирани операции се провеждат и в останалите страни, засегнати от измамната схема. Във връзка с това, френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан беше в пловдивската прокуратура, за да изкаже благодарност за бързите действия по разследване по случая с пране на пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама