ООН, САЩ и Южна Корея готвят санкции за КНДР

15:48, 07 яну 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за сигурност на ООН осъди остро последния ядрен опит на Северна Корея и го нарече "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на международната организация.

Пхенян е заплашен от нови санкции

На извънредно заседание, свикано след съобщението за извършено успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие единодушно декларация, в която заяви, че опитите на Северна Корея са заплаха за международния мир и сигурност и обеща да предприеме "по-нататъшни действия". Анализатори коментират, че обикновено тази формулировка се използва, когато става дума за санкции. Ако се стигне до такъв развой, това ще са петите поред санкции срещу Северна Корея, откакто през 2006 г. тя извърши първия си ядрен опит.

САЩ и Южна Корея също ще предприемат мерки. Късно снощи американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с южнокорейския си колега Пак Кън Хе, с когото са обсъдили ответна реакция и мерки, които да бъдат предприети.

Съмнения

Ядрени експерти изразиха сериозни съмнения относно твърденията на Северна Корея, че успешно са взривили водородна бомба. Твърденията на Пхенян за изпитание на умален модел на водородна бомба бяха посрещнати с тревога, но и с известна доза скептицизъм, тъй като според специалистите КНДР все още няма потенциал да създаде толкова сложно технически устройство, допълва Асошиейтед прес. Според южнокорейски експерти вероятно става въпрос за проведен тест на някакъв среден тип устройство между атомна и водородна бомба.Те твърдят, че предвид сравнително малкия мащаб е трудно да се повярва, че е направен опит с истинска водородна бомба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама