Издирват пловдивчанин във връзка с мащабната схема за пране на пари за над 2 милиона евро

14:30, 07 яну 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно лице е обявено за национално издирване във връзка с разкритата от Прокуратурата, ДАНС и Полицията мащабна операция за пране на пари, съобщи на специална пресконференция по случая окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Става въпрос за Георги Христов Георгиев, който към момента се укрива. Той е изтеглил най-крупната сума – над 1,5 милиона евро в схемата за пране на пари за на над 2 милиона евро, за която вече Пловдив Topnovini.bg. ви информира. Неговата роля в измамната схема е пълномощник за теглене на пари на създадените специално за целта над 20 български фирми, като по този начин са ощетени над 10 чужди дружества от 6 държави, между които и Франция, стана ясно от думите на Румен Попов.

На 29 декември в ДАНС Пловдив постъпва информация за това, че пловдивски гражданин е създал дружество на 10 декември тази година с капитал от 2 лева. В периода 22,23 декември към неговата сметка са постъпили съответно 426 000 евро и 486 000 хиляди евро от френски дружества. На 30 декември от същото новосъздадено дружество вече е направена друга заявка за теглене на още 500 000 евро.

В същия ден в опит да бъдат изтеглени нови 420 000 евро са задържани две лица, а после и трето лице, което вече е получило по измамната схема в кеш над 1.5 милиона лева от чуждестранни дружества.

По профила на създадените дружества се достига до извода, че в схемата има и други участници.

До момента 9 души са привлечени като обвиняеми, а спрямо 3 от тях Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение "задържане под стража". Още 6 лица са задържани за 72 часа.

По-голямата част от лицата живеят от години в Пловдив.

В резултат на проведената специализирана операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави - членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро по схемата, подчерта още Попов

Измамата е от типа „социално инженерство”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама