Галерия на българските владетели откриха в старозагорско училище

14:33, 07 яну 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров откри Галерия на българските владетели в старозагорското основно училище "Кирил Христов". Необичайната "галерия" включва 13 стенописа, изрисувани безвъзмездно от преподавателя по изобразително изкуство Пламен Михалев. Те са рисувани две години и половина. „Благодарен съм на децата и учителите тук, те дариха над 800 лв., спестени от закуски, за възстановяване на Голямата базилика в Плиска”, каза проф. Димитров.  Той обясни още, че имената на всички дарители, помогнали за възстановяването, ще бъдат изписани на плоча пред централния вход на Базиликата. 

Божидар Димитров  очаква до 2 май тази година централната част и олтара на храма в в Плиска да бъдат завършен. На този ден се почита паметт на Св. княз Борис Покръстител. „Ще предложа Базиликата да носи името на Свети княз Борис”, обяви историкът. Той разказа още, че в църквата вече се кръщавали деца, затова ще се бърза с възстановяването. 

На именния му ден, вчера, проф. Димитров се чул и с премиера Борисов, който го уверил, че ще бъдат заделени държавни средства за строежа на храма. Историкът обаче се надява в кампанията да се включат повече хора, защото иска това да е общобългарско дело. По стари сметки възстановяването на Базиликата ще струва около 8 млн. лв., но можело и да се намалят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама