Предлагат Русенската художествена галерия да носи името на художника Кирил Станчев

14:16, 07 яну 16 / Култура 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет – Русе е получено Заявление от инж. Дамян Лазаров, с което се предлага Русенската художествена галерия да носи името на русенския художник Кирил Станчев. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на председателя чл.-кор.проф. Христо Белоев. 

Предложението е разгледано на заседание на Председателския съвет, проведено на 11.11.2015г, в следствие на което съветът излезе със становище, ако съществува правна възможност за това, Художествената галерия на град Русе да бъде именувана на името на Кирил Станчев. Мотивите за това са подробно изложени в полученото заяление на инж. Дамян Лазаров. 

Според чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА общинският съвет приема решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения, вилни зони, курорти и курортни местности и други обекти с общинско значение. Художествената галерия безспорно е такъв обект с общинско значение. 

Кирил Станчев е роден на 25 ноември 1974 година в Русе. Завършва Художественото училище в София и оттогава работи самостоятелно, предимно в областта на пейзажа. Представя платната си в множество общи и самостоятелни експозиции. Негови картини са притежание на частни колекции и галерии в САЩ, Канада, Австралия и над 15 европейски страни. Умира на 9 август, 2013 г. в автомобилна катастрофа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама