Бивш служител на областната администрация в Разград осъди прокуратурата

13:46, 07 яну 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият служител в Областната администрация в Разград Бейхан Касимов осъди Прокуратурата на Република България да му плати обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконно обвинение, по което е оправдан. Решението е на Окръжния съд и е публикувано на сайта на институцията.

Искът, който заведе Касимов по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите срещу прокуратурата, бе за 28 000 лева, но съдът отхвърли претенциите му за сумата над 10 000 лева като неоснователни и недоказани.

Разградският районен съд постанови той да получи и сумата от 610.71 лв. разноски по делото.

Бейхан Касимов бе подсъдим заедно с бившия областен управител Наско Анастасов и още шест обвиняеми за неправомерно разходване на бюджетни средства за ремонти на църкви и джамии, пострадали от мнима буря. 

Процесът срещу тях започна през април 2011 г., на първа инстанция той завърши с четири условни и четири оправдателни присъди, като сред оневинените бе и Касимов, който заедно с още трима чиновници от Областната управа е участвал в комисията, проверявала обектите. 

През целия този период Касимов изпитвал психическо натоварване и негативни преживявания, срамувал се, притеснявал се, че при евентуално осъждане няма да може да заема длъжностите, които е заемал дотогова, както и изобщо да си намери работа и да се изхранва.

Отразяването на наказателния процес в медиите, стигнало до неограничен кръг хора и накърнило доброто му име в обществото, твърди ищецът в исковата си молба.

Съдът в Разград приема, че в резултат на незаконното обвинение Касимов е претърял неимуществени вреди, изразяващи се в изживян психически дискомфорт в продължение на четири години и девет месеца. 

Според магистратите обаче обезщетение в размер на 10 000 лева е достатъчно да овъзмезди Касимов за причинените му вреди, произтичащи от воденото срещу него наказателно производство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама