ГДБОП и американската ДЕА ще борят наркотрафика от нова обща сграда в София (снимки)

12:57, 07 яну 16 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Открита бе новата сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците и наркотрафика. Тя се намира непосредствено до сградата на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), която е разположена на столичния бул. "Цариградско шосе". 

 

На официалната церемония по откриването ѝ присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, нейните заместници, главният секретар на МВР Георги Костов, шефовете на ДАНС - Димитър Георгиев, ГДБОП - Ивайло Спиридонов, СДВР - Младен Маринов, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Николай Николов и др. 

 

На събитието присъства още Н. Пр. Мартина Стронг – временно управляващ посолството на САЩ в София, както и Кайл Уилямсън – регионален директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите.

 

"Новата сграда на ГДБОП е много важен символ за МВР, защото е символ на доброто партньорство между службите на България и САЩ", обяви вътрешният министър Бъчварова. 

 

Според нея сградата е символ на резултатите от това сътрудничество, което означавало, че то не е едно добро намерение, а е реално, и има своите резултати, опредметени в тази сграда.

 

Шефът на ГДБОП припомни, че през 2012 г. е подписан меморандумът за подобряване на материалните условия за работа между САЩ и България. Двете правителства финализират инвестицията в сградата, която е построена на площ от 1139 кв. м и струва около 2 млн. долара. 

 

"През годините ГДПБОП се е утвърдил като значим партньор в борбата срещу организираната престъпност, включително и срещу трафика и търговията на наркотици. Един от основните ни партньори е ДЕА. Това сътрудничество има дълбоки връзки", подчерта Спиридонов.

 

По думите му предвид геостратегическото разположение на България в региона се използва от различни престъпни групи за разпространение на наркотици, пране на пари и трафик на хора. "За  противодействие на тази и дейност МВР провежда последователна и целенасочена политика към задълбочаване и укрепване на сътрудничеството с американските правоохранителни агенции", заяви началникът на ГДБОП.

 

Регионалният директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите Кайл Уилямсън сподели впечатленията си, че концепцията на сградата представлява 20-годишни взаимоотношения и сътрудничество между ДЕА и българските правоохранителни органи. 

 

"Тя въплащава нашата ангажираност и отдаденост за бъдещето ни сътрудничество, основано на приятелство и на вярвата, че наркотиците са нещо лошо", убеден е Уилямсън. 

 

По думите му чрез правоохранителната си дейност ДЕА и ГДБОП провеждат разследвания чрез много сложни механизми и изискват много технологии. 

 

"Въпреки това най-успешното средство за разследване, с което разполагаме, е нашата способност да изграждаме партньорства, да подържаме приятелства, да си сътрудничим и да обменяме инфомация", убеден е шефът на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите. 

 

Временно управляващ посолството на САЩ в София Мартина Стронг обяви, че днес празнуваме не само откриването на тази нова сграда, но отлично сътрудничество между САЩ и България като цяло.

 

"То е стратегичско. Ние работим заедно като партньори и съюзници", допълни тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама