Преди Коледа стъпих на руска мина, но оставам в политиката, каза Местан (обновена)

12:46, 07 яну 16 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На разгорещена двучасова пресконференция, която вдигна на макс градуса на напрежение между журналистите, вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан заяви, че остава в политиката, защото може да бъде изключен от партията, но не и от идеите си, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Не приемам нито начина, нито мотивите, с които бях отстранен, бях политически екзекутиран - ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма - без право на последна дума. Той отказа да уточни дали ще направи партия, но категорично заяви, че остава в политиката и че няма да напусне Народното събрание.

“Не бях допуснат на заседанието, на което ме изключиха. Попитах тогавашния зам.-председател Рушен Риза дали ще имам достъп - каза ми, че няма да имам достъп и ако настъпи промяна, на следващия ден до 9.30 часа ще ми се обади", обясни той.

Медийните бухалки стоварили на гърба на Местан поне 12 000 тупалки

Експредседтелят на ДПС откри пресконференцията с твърдението, че медиите са му липсвали. Но и се оплака, че "за 12 дена системата от медийни бухалки" е "стоварила" на гърба му "минимум 12 000 тупалки". "Наричаха ме шпионин, измамник, мошеник, женкар, предател на национални интереси, ислямист и какво ли още не. Искам да знаете, че мога да нося на бой без да бъда сломен", каза той. Без да уточни чия собственост са "медийните бухалки". През последните 15-16 дни усещам медийните бухалки болезнено върху себе си“, оплака се Местан. Той обаче подчерта, че не е възможно никой да го страхува. „Утехата за мен е, че всичко, което ми се случва, показва, че май не съм бил съвсем част от тази система. Освобождаването на българската политка от подобни зависимости е може би най-важната цел, която политическите сили трябва да си поставят. Докато тази партия не избере лидера си демократично, няма да се демократизира тази партия“, обясни Местан. По думите му той бил посочен, нямал самочувствието, че е избран. „Посочилият реши, че с тази пионка е дотук. Това не е демократичен механизъм. Да, отивам си заради декларацията и съм горд, че си отивам заради нея. Обрисувахте ме като човек който прави оргии, женкар. Бухалките говорят повече от този, който ще отговаря на въпросите“, подчерта бившият лидер на ДПС.

„Греховете“, с които се гордее на Местан

Местан започна словото си с някои от неговите "грехове", заради които сега го критикуват, като изреди няколко позиции срещу Русия, възобновяване на диалога с десницата в лицето на ГЕРБ, както и с Анкара. "Грехът", с който се гордее Местан е решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски". „България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос стои като императив, защото не познавам българско семейство, което да не е разделено. Турция се възприема като образ на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор. Бих препоръчал на всички лидери на останалите парламентарни групи да бъдат в активен диалог с нашите съседи. Гордеем се с един уникален геополитически пробив. Ако някой очаква интеграция за сметка на идентичността ни, нас ни няма“, категоричен бе Местан.

Прословутата декларация за сваления руски самолет

„Декларацията ми не е гаф. Тя е написана в една от стаите на парламентарната група на Народното събрание и при написването й имаше достатъчно колеги, включително и някои от сегашната тричленка, която управлява ДПС”, каза той и обясни: “Целта ми бе ДПС да влезе във властта през парадния вход и на власт да бъдат гласоподавателите на Движението, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това бе възможно само, ако политическото поле и пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми, с които бе обраснал публичния ни образ, а именно твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси“, поясни Местан. Той заяви, че положил огромни усилия да разминира това поле, да обори тези митове с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм, защото знаел, че с тези воеденични камъни ДПС няма да бъде легитимен участник в управлението на страната. „Особено в съюз с дясното в България. Пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на лявото. Дали успях? И да, и не", допълни екслидерът на партията. Местан заяви още, че българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО.

„Съзнавам, че без да съм наивник, съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини".

"Някъде преди Коледа стъпих на руска мина. И знаете какво се случи. Случи се една безпрецедентна, епитетна война, едно охулване”. По думите му управлението с дясното би означавало качественото израстване на ДПС. „Няма да бъда оплашен, ще продължа да отстоявам тези политики, защото България има нужда от категорично, ясно либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда партньор в мое лице. Горд съм със стотиците избиратели, даже хиляди, които без страх изразиха категорично несъгласие и с тоталитарния начин, по който съм отстранен, и с мотивите изразиха подкрепа. Оценката им ни задължава да останем в политиката, а в какви форми ще се случва, е въпрос на пряк диалог. България има нужда от много ясен и категоричен евроатлантически субект“, подчерта Местан.

Той допълни, че още след новогодишния купон и след речта на Доган, споделил в най-близкия си кръг приятели, че ще наблюдават стратегия за подмяна на мотивите, с които е отстранен. Щял да поиска вот на доверие в партията и ако не го получел, сам щял да си тръгне.

За срещите с Ердоган, Давутоглу и посещенията в турското посолство

Местан заяви, че имал една 30-минутна среща с Ердоган през 2014 година и 2 с турския премиер. „Миналата година преди се срещна в Туция с него, поисках предварителна среща с Борисов. Седнах и му казах, че имам покана за среща. Попитах го дали има съображения, които да имам предвид. Първата ми работа беше като се върна да докладвам на Борисов за съдържанието на целия разговор. Той това много добре го знае. Що се отнася до отиването в турското посолство - хронология на събитията - след речта на Доган на следващия ден, по телефона ми бе намекнато, че ще ми бъде поискана оставката. На 22 декември важният посредник съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня. В Кърджали казах, че все още не ми е поискана официално. Тя бе поискана противоуставно чрез посредник“, поясни Местан.

„Трябваше да призная за грешка декларацията и правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Ако ми бе казано, че имам някакви качества за парламентарен оратор, но за лидер не ставам, това бих го разбрал. Естествено, че отказах. Появи се речта в медиите и в 19.26 часа пак по телефон ми бе съобщено с изразено съжаление, че охраната ми е свалена изцяло. Как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на вътрешнополитически акт да съвпада с решението за снемане на охраната и това да ми се съобщава като вече случил се факт, при положение, че 2 години съм един от най-пазаните хора?“, запита Местан. Той продължи разказа си с това, че същата вечер в 20.30 часа имал уговорена среща с посланика на Турция, на която трябвало да обсъдят вероятността от Турция да пристигнат гости за възпоменателните процеси в Момчилград.

„Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев - той не знаеше. Тук става въпрос за проблем не който засяга честта ми, а може да отрови политическия климат в страната. Президентът ми каза, че ще ми даде отговор на следващия ден. Моят проблем обаче беше същата нощ - нямаше с какво да се придвижа до посолството или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнение за безопасността си, отговорът ми е да. Обадих се в посолството да ми изпратят кола за предварително оговорената среща. Успях да създам организация и ми се наложи ден-два да спя извън София при приятели“, оплака се Местан, но уточни, че не може да посочи имената, при които бил, но щял да го направи на по-късен етап. „Обадиха ми се към 11 без нещо, че охраната ми е възстановена частично - шофьор и гард. Това става 16 часа след снемането на охраната. Имах основание да се притеснявам за сигурността както на себе си, така и на семейството си. Цялото ми семейство е пример за светски манталитет и поведение. Ще потърся съдебна отоговорност както от медиите, така и от всички, които ме обвиняват в шпионаж. През тези три години съм имал среща с почти всички посланици, акредитирани в България. През последните дни не съм се срещал с посланици. Бизнесинтересите намират начин да са на власт“, категоричен е Местан.

Пред журналисти след пресконференцията, екслидерът на ДПС заяви, че в момента огромна част от избирателите на ДПС не се чувстват представени от ДПС точно заради речта на почетния председател Ахмед Доган. „Аз и моите колеги усещаме много силна и мощна подкрепа на срещите с избирателите. Нямам новини дали други деутати ще ме преследват. Нямам никаква информация дали Борисов и Давутоглу са имали телефонни разговори. Никой няма право да подценява избирателите, защото те наистина са зрели. Няма да съм в Кърджали утре, защото не съм от учредителите на ДПС“, каза още Лютви Местан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама