Честването на Добри Джуров скара партньорите БЗНС и ДСБ

12:40, 07 яну 16 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов проблем в редиците на партиите партньори от Реформаторския блок БЗНС и ДСБ създаде честването на 100-годишнината от рождението Добри Джуров във Военния клуб в София ден по-рано.

Събитието стана повод за поредния протест в столицата, а от партията на Ненчев още вчера излязоха с позиция, че няма да допуснат „генералите на репресивния режим да изместят героите на българската демократична съпротива в общественото съзнание“.

Само часове, след като София Topnovini.bg публикува позицията на общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева, която поиска оставката на военния министър Николай Ненчев (излъчен от БЗНС), от там отговориха с куп критики.

Публикуваме становището на Цветелина Сърбинска,зам.-председател на Областно софийско настоятелство - София град на БЗНС без редакторска намеса:

Разбирам, че Марта Георгиева, в качеството си на общински съветник (обърнете внимание! Общински съветник...) е поискала оставката на... министъра на отбраната, заради честването на 100 г. от раждането на Д. Джуров, организирано от някакъв ветерански съюз.

Приемам, че като общински съветник е вероятно да не е дотам добре информирана за реалните основания, с които министърът би могъл да разпореди да бъде отказано предоставянето на зала в някой от военните клубове.

Обяснимо е. Тя афишира профила си на еколог-кинолог, не толкова на непримирим антикомунист... Но не разбирам защо със същото старание тя или други общински съветници от листата на ДСБ не поискаха оставката на своя колега-съпартиец П. Москов, който влезе в открит сговор с тези, срещу които избирателите им протестират, при неясни условия за уж-реформа и абсурдната ситуация неговият партиен лидер и партия да са в опозиция, той да е министър...

Не разбирам защо, въпреки предимно сателитната й и поддържаща второстепенна роля във всяка инициатива, свързана с лустрация и декомунизация на обществото, този път е решила да “отвори кутията на Пандора” при казус, по който не само Ненчев, но и други членове на РБ и министри, издигнати, поддържани или одобрявани от формацията, би трябвало да се произнесат, примерно, вътрешният, защото имаме един Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен...

Не разбирам защо не коментира факта, че този закон, приет по времето на гуруто на нейната партия, няма нито една разпоредба, свързана със забрана, ограничение или санкция при неговото нарушение или неизпълнение?.. Това са теми табу за нея.

Табу очевидно е и темата защо дори президентът премълча очевидната реставрация, но тя се хваща за Ненчев, който няма, за съжаление, силни основания да забрани събитието. Да, можеше да има поне декларация от МО, за което и аз съжалявам, но в духа на всичко до тук, моят приятелски съвет към Марта и съпартийците й е да се съсредоточат върху логическите дефицити в поведението са собствените си партия и съпартийци.

И да припомня: Марта е общински съветник, НО избрана с гласовете на всички РБ партии в София, включително на земеделците. Главният опонент на ДСБ далеч не е БЗНС.

Защо не поискат куп други оставки, щом са се събудили за това. РБ все още съществува и ДСБ не е излизал от коалицията. Това предполага консултация с партията от РБ, в случая - с БЗНС, разговори, преговори и чак тогава, ако не се получи, искане на оставки.

Припомням и друго — единственият, който е искал оставката на министъра на отбраната досега е Гоце Първанов. После го последваха и неколцина други. .. Марта споделя ли и техните аргументи? Такива ми ти работи.

Цветелина Сърбинска, заместник председател на Областно софийско настоятелство - София град на БЗНС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама