Полицаите в Кьолн не можели да помогнат на всички жертви, разследват се трима заподозрени

12:38, 07 яну 16 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Немският вестник „Билд“ публикува подробности около скандала с грабежите и сексуалните насилия от новогодишната нощ в Кьолн. Изданието препечата подробния доклад на полицията, описващ детайлно всичко, което се е случило на прощада пред Кьолнската катедрала и в сградата на централната гара. Според документа повечето нарушители на реда се намирали в състояние на алкохолно и наркотично опиянение. Те се събрали на площада между гарата и катедралата малко преди настъпването на Новата година, умишлено хвърляли фойерверки и бутилки срещу другите хора и органите на реда.

"Дори появата на полицията и взетите мерки не накараха тълпата да прекрати това, с което се занимаваше както пред гарата, така и непосредствено в сградата", се казва в доклада. Колко хора са се намирали в този момент на площада, не се посочва. Полицаите били между 150 и 200 души. Органите на реда решили, за избягване на смъртните случаи, да разчистят площада, но безредиците не спрели, а само се преместили в сградата на жп гарата. В същото време към представителите на реда постоянно се обръщали момичета, като заявявали за нападения и сексуални посегателства.

"Поради големия брой такива деяния службите за сигурност се ограничили с възстановяване на спокойната обстановка, а също и с други най-необходими мерки. Тъй като било невъзможно да се помогне на всяка жертва и оперативно да се задържи злосторникът, полицаите били на границата на разочарованието", се казва в доклада, цитиран от ТАСС.

В даден момент стражите на реда просто не можели да приемат нови оплаквания, пише в отчета. В доклада, публикуван от „Билд“ се посочва още, че за първи път от почти 30 години службите в Германия се сблъскват с такава проява на неуважение. Нарушителите на реда игнорирали забраните на полицаите, уринирали в сградата на гарата, спели по пейките и на пода, прескачали от един перон на друг по железопътната линия, заплашвали свидетелите и пострадалите, се казва в полицейския отчет.

Разследват се трима заподозрени

В момента се води разследване срещу трима заподозрени. За да не се попречи на разследването вътрешният министър на провинция Северен Рейн – Вестфалия Ралф Егер не посочва детайли. Полицията анализира социалните мрежи, а също видеозаписи и снимки, направени в новогодишната нощ на площада. Но идентифицирането на злосторниците в тълпата е изключително трудно, посочват органите на реда.

Предварителна уговорка?

Полицията на Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн, смята, че злосторниците са действали по предварителна уговорка. "Когато 1000 мъже от Северна Африка се събират на едно място, това не може да е случайност", смятат органите на реда.

Подобни оплаквания са постъпили и в полицията в Хамбург, Берлин, Дюселдорф и Щутгарт. Няма информация дали между случаите има връзка.

Скандал

Скандалът в Кьолн продължава вече пети ден. Медиите в страната търпят сериозни критики за отразяването на случилото се. Вестниците и сайтовете са обвинени, че са прикрили масовите атаки срещу жени.

Вестник „Билд”, директно обвини някои свои конкуренти, че умишлено не публикуват информация, която да злепостави канцлера Ангела Меркел. Смята се, че нападателите в Кьолн са били имигранти, което носи критики на канцлера, която е известен застъпник на политиката на отворени врати. Обществената телевизия "Цет Де Еф" обяви, че приема критиките и официално се извини за бавната си реакция.

Критики

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер също беше подложена на критики, след като предложи правила за поведение на жените в отговор на вълната от сексуални посегателства. Според нея жените трябва да възприемат норма на поведение, за да предотвратят бъдещи атаки.

През 2015 година в Германия са пристигнали 1,1 млн. имигранти предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама