6 русенски гимназии ще бъдат обновени по ОП "Региони в растеж"

12:06, 07 яну 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6 русенски професионални гимназии влизат в списъка с основни обекти, които ще бъдат  ремонтирани и оборудвани  по компонент 2 на процедура „Подкрепа за професионалните училища в Република в България“ по ОП „Региони в растеж“, съобщава ОИЦ - Русе. 

Това са гимназиите по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ (1 138 000 лв. максимален размер на БФП), по икономика и управление „Елиас Канети“ (762 000 лв.), по туризъм „Иван Павлов“ ( 1 367 000 лв.), по транспорт (1 120 000 лв.), по механотехника „Юрий Гагарин“ (713 000 лв.) и по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ (1 092 000 лв.).  Освен тях в резервния списък са още две русенски училища – Професионална гимназия по облекло „Недка Лазарова“ и Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Максималният размер на безвъзмездните средства, които те могат да получат, е съответно 478 000 и 685 000 лева. Резервните обекти могат да бъдат подадени при наличие на свободен ресурс по този компонент, след финансиране на основните обекти, чиито общ брой за страната е 117. 

Обявената процедура за професионалните училища ще подкрепя още 23 гимназии по компонент 1. В него са включени само училища с направления „Ветеринарна медицина“, „Горско стопанство“, „Растениевъдство и животновъдство“. В основния списък на този компонент няма русенски училища. В резервите  е Професионална гимназия по селско стопанство „К.А. Тимирязев“ в Две могили. Тя ще има шанс да получи финансиране  само ако останат средства, след като се финансират основните обекти. При това има допълнително отежняващо обстоятелство – тъй като освен двемогилското училище има още 3 професионални гимназии от Берковица, Бояново и Нови пазар с еднакъв брой точки, Управляващият орган поставя условието, че те ще получат БФП само ако остане финансов ресурс за всички тях. По 1 300 000 лева е максималната помощ, която едно училище може да получи. 

И по двата компонента на процедурата за професионалните гимназии ще се кандидатства с проекти, а бенефициентите са МОН или общините.  По тази процедура общият финансов бюджет е 166 478 880 лева, от които малко над 33 млн. лева са предназначени за специализираните селскостопански училища, а останалите милиони – за другите професионални гимназии. Крайният срок за подаване на предложенията и по двата компонента е 30 септември 2016 г. 

По приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“  на ОП „Региони в растеж“ е обявена и друга процедура – „Култура и спорт в училище“. Тя също е разделена на два компонента- първият е за училищата по изкуства и култура, вторият – за спортните училища. Крайният срок за кандидатстване е 31 май 2016 година. И по тази процедура бенефициентите са конкретни- съответно Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта. На база на методика за приоритизиране на обектите на образователната инфраструктура в основния списък по компонент 1 са 3 училища по изкуствата, а в резервния – още 3 с равен брой точки и сред тях е русенското Национално училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“. Спортното училище в Русе пък е резерва по компонент 2 заедно със спортното в София. 

Финансовият ресурс по тази процедура е разделен по равно между спортните училища и тези по изкуствата, съответно по 7 432 154 лева.  

И двете процедури по ПО3 „Регионална образователна инфраструктура“  имат за цел на подобрят училищната среда, да осигурят съвременно оборудване и обзавеждане, помещения за извънучилищни занимания, за спорт и отдих, за да стане училището привлекателно за младите хора и да се намали процента на преждевременно напусналите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама