Адв. Милена Кадиева: Тройната смърт в Пловдив е класически тежък случай на домашно насилие

11:18, 07 яну 16 25 1140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трагедията със семейство Сапунджиеви е типичен тежък случай на летален изход на домашно насилие, смята адвокат Милена Кадиева, управител на фондация "Джендър алтернативи". Тя е убедена, че казусът, който доведе до смъртта на трима души - майка и нейното момиченце, които са жертва на домашно насилие, и на насилника баща, е следствие от патологична ревност.

"Когато имаме съчетание на такава патологична ревност плюс наличие на огнестрелно оръжие в един дом, особено когато то е незаконно притежавано и не е регистрирано, е налице сигнал за възможно най-високия риск в случаите на домашно насилие, които приключват с летален изход", уточни адв. Кадиева.

По никакъв начин този случай не е изключение от правилото, допълни адвокатът. По думите й не е правилно за този казус да се говори като за битов инцидент, а всъщност той има друго име и то е "домашно насилие".

Много често в обществото ни се пренебрегват психическото и емоционалното насилие в семейството. Те се подценяват и се неглижират, а случаите, в които има патологична ревност, касаят именно тези два типа домашно насилие.

"Когато има висока степен на ревност в една двойка, тя винаги води, за съжаление, до агресия. Може да не е свързана толкова с побои, а преминава през етапите на скандали, които се чуват от съседи и близки роднини, и често приключва с раздяла на двойката. Не са изключени обаче и случаите, когато изходът е летален", каза адв. Кадиева.

Мъжете, които приемат жената до себе си за своя собственост, реагират по най-тежкия начин, когато тази тяхна "собственост" се старае да се откъсне от тях и да избяга. В случая убитата жена не е прекъснала по адекватен начин връзката с мъжа си чрез развод и установяване на режим за лични контакти между бащата и детето и е започнала връзка. "Би било много по безопасно, ако беше преминала през развода и имаше разрешение на режим за контакти на бащата с детето. В този случай втората й връзка би била по-скоро средство за защита, а не повод за ескалиране на ревността на патологично ревнивия й мъж", сподели адв. Кадиева.

Тя е категорична, че за случаите на домашно насилие трябва да се говори много - и от медиите, и от институциите, но най-вече от хората, които са пострадали. Освен това жертвите на насилие, както и извършителите, трябва да търсят професионална помощ и консултации.

От фондация "Джендър алтернативи" реализират проект, насочен към подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, и работа с лица извършители. Той е финансиран от Министерството на правосъдието на основание чл. 19, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН).

"Домашното насилие в България не е престъпление. Единствената мярка с наказателен характер е свързана с текста за нарушаване на заповед за защита", уточни адв. Кадиева. Законът предвижда лишаване от свобода до 3 г., но обикновено насилниците получават глоба или пробация.

От "Джендър алтернативи" в рамките на проекта ще осъществят изследване, което до момента не е правено в България и ще даде конкретна информация колко заповеди за защита се издават, колко от тях се нарушават и как се развиват казусите, ако се стигне до съдебна фаза.

"Нашите проверки до момента показват, че обикновено се водят само проверки и разследвания, като не се стига до наказателни производства пред съда и съответно насилниците, които нарушават заповедите за защита, не получават наказанията, предвидени от закона. Ако продължаваме да неглижираме случаите на домашно насилие, за съжаление, ще се стига до такива случаи като тройната смърт на семейството", категорична е адв. Кадиева. Тя призова законодателите да направят така, че всяко насилие вътре в семейството да представлява престъпление, което да се преследва от държавата по общ ред през полицията и прокуратурата.

"За да може това да се случи адекватно, като първа стъпка държавата трябва да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция, която е в сила от август 2014 г. и говори за всички форми на насилие по отношение на жените, като посочва, че всяко такова деяние трябва да бъде криминализирано", обясни адвокатът. България е една от малкото държави в Европа, които все още нито са подписали, нито са ратифицирали тази конвенция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама