Годишнина от терора в „Шарли ебдо“, възпоменателни церемонии в цял свят

11:16, 07 яну 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършва една година от атаката в редакцията на сатиричния френски седмичник „Шарли ебдо“. Атентатът беше извършен от братята Саид и Шериф Куаши, привърженици на терористичната групировка „Ислямска държава“. Причината за нападението бяха публикувани от изданието карикатури на пророка Мохамед.

При атентата загинаха 12 души, 10 от които журналисти от изданието и двама полицаи.

На 7 януари 2015 г. двамата мъже нахлуват въоръжени по време на дневната планьорка на изданието и започват да стрелят, крещейки "Аллах Акбар" ("Бог е велик" б.а.). Загиват главният редактор на изданието Стефан Шарбоние – Шарб и други именити френски карикатуристи, сред които Оноре, Тиню, Волински и други. След атаката братята Куаши застреляха и пътен полицай и успяха да избягат от мястото на престъплението. Два дни по-късно на 9 януари терористите се барикадираха в сградата на печатница до Демартен, като държаха една жена за заложник в продължение на часове. Полицията щурмува сградата, вследствие братята терористи Куаши бяха ликвидирани, а заложничката оцеля.

Същият ден въоръжен мъж взе заложници в еврейски кашерен магазин в Порт дьо Венсен в Париж. По-късно полицията разпространява името на терориста – Амеди Кулибали, близък до братята Куаши. При нападението загинаха четирима души, а след щум на полицията Кулибали бе убит. Ден преди това в парижкото предградие „Монтруж“ той застреля и една жена.

Възпоменателни церемонии във Франция и по света

Във Франция и по целия свят са предвидени редица възпоменателни церемонии в памет на жертвите и в защита свободата на словото. Хиляди се стекоха да оставят цветя и послания пред паметната плоча, поставена на мястото на нападението. Паметни плочи бяха поставени и на мястото, където атентаторите застреляха полицай, както и пред еврейски супермаркет, където бяха взети заложници.

Френския президент Франсоа Оланд ще произнесе реч пред антитерористични сили за сигурност в парижката полиция. Очаква се по време на изказването си държавният глава да обяви планове за реформи срещу организираната престъпност и тероризма.

Новият брой на "Шарли ебдо" излизе с нова провокативна прокуратура карикатура ден преди годишнината. "Една година по-късно убиецът все още бяга", е заглавието на първата страница на вестника. Карикатурата показва на черен фон Бог като персонаж от Стария завет с окървавени ръце и туника, който е препасал автомат „Калашников”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама