По-малко власт за главния архитект на София искат организации

10:33, 07 яну 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-малко власт за бъдещия архитект на София поискаха неправителствени организации. Те са изпратили писмо адресирано до столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на постоянната комисия по култура Малина Едрева и председателят на общинската комисия по архитектура и устройство на територията Силвия Христова, в което излагат своите предложения за промяна в управлението на общината.

Едно от основните искания на организациите е цялостно преструктуриране на направление "Архитектура и градоустройство", при което да се преосмисли ролята на съществуващи органи и главният архитект на София да стане подчинен на заместник-кмет.

"Системата за планиране на София в дадения момент има някои негативни страни като това, че в правомощията на главния архитект на София се концентрира изключително много власт - постепенно с времето и с допълнително делегираните му права той се превръща едновременно в едноличен иницииращ, проектиращ и одобряващ орган относно почти всички проекти, които засягат публичното пространство на града. Тази прекалена концентрация на власт в една личност се отразява негативно върху ефектите от изграждането на публичното градско пространство", пише в писмото на организациите.

Сред подписалите и работили по изготвянето на предложението са "Група град", "Трансформатори", Съюз на урбанистите в България, WhAT Association, One Architecture Week, Ивайло Дичев, Мартин Заимов, Павел Янчев, Фондация Дома АРТ Фест и десетки граждани.

Ето и част от предложените промени:

- Диаграма (схема) на общинските структури според нашето предложение;

- Описание на органите, които предлагаме да бъдат реформирани;

- Списък с критериите за избор на нов главен архитект;

- Списък с критериите за избор на директор на новата структура за устойчиво градско развитие, която предлагаме наред с преструктурирането на НАГ.

Предлага се функциите и правомощията по отношение градското развитие на София да бъдат преформулирани и ясно разпределени към следните  органи:

- Столичен общински съвет и кмет (политически);

- Съставен орган, включващ заместник-кметовете по следните направления: "Инвестиции и строителство", "Транспорт и комуникации", "Зелена система, екология и опазване на околната среда" (изпълнителен); звено по устойчиво градско развитие - нов орган (визионерски); общински експертен съвет по устройство на територията - съществуващ орган, предложен за преструктуриране (задължителен съгласувателен и съвещателен).

Подписалите предложението смятат, че то заслужава вниманието на адресираните лица, както и по-широко обсъждане на следващ етап преди обявяването на конкурса за нов главен архитект, защото:

- е пример за синергия между различни организации по важен обществен въпрос;

- изразява ангажираност от страна на нашите организации за добронамерен и продуктивен диалог по теми и проблеми, свързани с развитието на градската среда на София;

- отразява множество гледни точки, граждански и професионални, изказани в немалък брой задълбочени дискусии;

- случва се в момент, в който очакваме да има политическа воля за реформи;

- предлага по-скоро пренареждане, отколкото замяна на системата, с цел подобряване на нейната ефективност и постигане на качествена среда на живот в съответствие с желанията на местната общност.

От инициативния комитет припомнят, че на 25 ноември 2015 г. са внесли писмо, в което апелират оставката на Петър Диков от поста главен архитект на София да бъде използвана като повод за едно по-широко и обстойно преосмисляне на системата за градско планиране на столицата, вследствие на което беше проведена среща в Столичния общински съвет на 8 декември и беше постигната договорка да се изготви и представи конкретно предложение за реформа в системата за градско планиране на София.

В края на този месец трябва да бъде насрочен конкурс за избор на нов архитект на София, след като преди Нова година Петър Диков заяви, че се оттегля от поста си, който заемаше десет години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама