Лютви Местан ще обяви дали създава нова партия

09:10, 07 яну 16 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще даде пресконференция в сградата на БТА. Тя ще се състои в 12.30 ч. и ще бъде предавана на живо в сайта на агенцията.

Това ще бъде първата поява на Местан пред журналисти в София, след като той бе изключен от ДПС навръх Бъдни вечер. Тогава в „Сараите“ на почетния председател на партията Ахмед Доган бе свикан извънреден Централен съвет, на който членовете му единодушно решиха да освободят Местан от постовете му на партиен председател, на шеф на Централния съвет, на Централното оперативно бюро, както и на парламентарната група на ДПС.

Начело на партията временно застанаха трима съпредседатели – Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ. Те ще изпълняват функциите си до април, когато предстои да бъде избран нов постоянен заместник на Местан.

Събитията в столицата не попречиха на депутатите Шабаали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, както и от областния лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер да застанат в същия ден, но в Кърджали, зад изгонения Местан. На свой ред това породи слухове, че прокуденият от ДПС ще създава нова политическа формация. Самият той все още не е потвърдил, но и не е отрекъл информацията.

„Ябълката на раздора“ между Доган и Местан бе декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание месец по-рано. Чрез нея Лютви Местан защити Турция за сваления руски изтребител Су-24  и обяви, че през последните месеци руската военна авиация нарушава въздушното пространство на южната ни съседка многократно.

Няколко седмици по-късно на тържество по случай настъпването на Новата година Ахмед Доган е определи декларацията като гаф, а пълният текст на словото му бе разпространен от пресцентъра на ДПС.

От думите на основателя на движението става ясно, че той не иска ДПС и турското етническо малцинство в България да се превръщат в "пета колона" на Турция и "пушечно месо" в конфликта между Москва и Анкара, които мерят сили на Балканите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама