Над 25 000 именици празнуват на Ивановден в Бургаско

07:38, 07 яну 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25 708 празнуват своя имен ден днес, 7 януари – Ивановден, в Бургаска област. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) Светозар Зехирев. Имениците само в град Бургас са 12 875.

Най-срещаните имена сред празнуващите днес са Иван и Иванка. Мъжете с това име в областта са 11 062, а  в Бургас - 5270. Дамите с името Иванка са 4219 в региона и 2002 в Бургас. Трето по популярност е името Яна, което носят 3330 жени в областта и 1634 в града.

Именици днес са още Ваньо, Йоан, Калоян, Йовко, Иво, Ивайло, Жан, Ваня, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона и Жана.

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на свети Йоан Кръстител. Според народното вярване св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама