18 хиляди пловдивчани са именици на Ивановден

07:25, 07 яну 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 18 хиляди пловдивчани празнуват имен ден на днешния Ивановден, съобщиха за Пловдив Topnovini.bg от отдел ГРАО на общинската дирекция "Административно и информационно обслужване".

Най-многобройни сред имениците са мъжете, кръстени Иван - 10 129, следвани от Ивайло - 1197, Калоян - 487, Иво - 458, Енчо - 210, Йоан - 171, Ивелин - 168, и др.

Пловдивчанките с името Иванка, пък са 3748. Повод да почерпят имат и Ивелина - 674, Йоана - 598, Ивана - 346, Ивайла - 222, Йовка - 207, Йонка - 162, и др.

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, както и имениците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича времето, в което ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама