Близо 10 хиляди именици празнуват на Ивановден в Русе

07:08, 07 яну 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Второто най- разпространено име в Русенския регион е Иван. Най- много мъже в областта се казват Георги, а на трето място е Димитър. При дамите името Иванка също е второто най- разпространено в Русенско, най- много жени се казват Мария, а на трето място е името Пенка, сочат данните на НСИ.  

Днес, 7 януари, Ивановден в Русе имен ден празнуват близо 10 хиляди души. Най- много са тези, които носят името Иван. На седмия ден от първия месец на годината празнуват още: Йоан, Иванка, Ивана, Ива, Йоана, Ивелина, Ивелин, Ивайла, Ивета, Ивона, Ивон, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Йото, Деан, Йовко, Йонка, Жана и други.

Почита се паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата.

Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, както и всички именници и сгодените моми и ергени. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама