Спада нивото на река Дунав

06:57, 07 яну 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни на Националният институт по метеорология и хидрология в четвъртък, с преминаването на нов средиземноморски циклон, валежи от дъжд ще има на много места в страната. С понижението на температурите в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количествата на валежите ще са между 15 и 20 л/кв.м.

Към сутринта в четвъртък в отделни райони на Западна и Южна България и повече – над 30 л/кв.м., а до вечерта в четвъртък и в Източна България ще има значителни количества валеж. Още през нощта срещу петък валежите в повечето райони ще спрат, най-късно с крайните източни и в петък ще бъде без валежи.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн речните нива ще се повишават, като по- значителни се очаква да бъдат на 7 и 8.01. Повишенията в басейна ще са в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 7 и 8.01., че водните количеста ще бъдат над средно многогодишната стойност. По- значителни повишения на речните нива във водосбора се очакват от 7.01. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7.01. водното количество ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 8 и 9.01. - над нея.

На реките Бели и Черни Лом на 7, 8 и 9.01 са възможни значителни повишения - първия ден в горните части на водосбора, а следващите дни - и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав в българския участък на реката продължава да пада. Засега реката е чиста от лед. Температура на водата е 0.8 градуса. Прогнозата на АППД за нивото на р. Дунав за 8 януари при Русе е спадане с 5 cm, очаквано ниво - 10 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама