Местан не е махнат заради декларацията, а заради цялостно творчество, смята журналист

18:22, 06 яну 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият вече председател на ДПС Лютви Местан не работи като свободен електрон. Мисли за нова партия, а не за преврат в ДПС. Това каза в ефира на БТВ главният редактор и собственик на новинарския сайт „24Родопи“ Илхан Андай. Електронната медия първа публикува речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той остро разкритикува Лютви Местан. Полседва и отстраняването на Лютви Местан.

"Местан не е махнат заради декларацията, Местан е махнат за цялостно творчество. Той има жълт картон от по-миналата Коледа, не от сега", смята Андай.

Той обясни, че ако сайтът му не бил дал гласност словото на Доган щяло да „остане тайна, както махането на Касим Дал и други депутати от партията“. По думите му до сега напусналите ДПС не са били „сатанизирани, нито катализирани“, както се е случило с Местан.

„Инженерът на новата бъдеща партия на ДПС не е самият Местан. Зад него има по-сериозни хора с по-фундаментално мислене, с ресурс, който може да разклати не просто една партия, а цяла една държава“, каза още журналистът.

Той посочи, че въпреки словото на Доган, много неща около партията са останали недоизказани. Андай риторично попита – за какво са си говорили на 15 декември Лютви Местан и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. По думите му тази среща и нещата, които са били каза на нея са „катализирали силните моменти от речта на Ахмед Доган“.

„Има неизказани неща от 18 до 20 декември. Утре ако Местан даде пресконференция, ми е много интересно дали ще отговори на въпроса кой му е дал информация, че има застрашаване на сигурността му?“ каза Андай.

По думите му сблъсъкът е един - Доган-Ердоган и „той след време ще даде жертви“. Андай припомни, че на 8-ата конференция на ДПС, когато Доган се оттегли и беше заплашен с пистолет от съпартиец, в речта на почетния председател е имало цели абзаци срещу Ердоган.

„Това си беше обявяване на война. Но понеже се появи момчето с пистолета, това остана незабелязано. На тази конференция е имало хора на Ердоган, които като виждат изказването на Доган се отказват да идват повече у нас. За това и тази година нямаше негови представители“, подчерта журналистът.

Той заяви, че турският президент Реджеп Ердоган ще помогне на Лютви Местан за създаването на партия. Андай допълни, че големият ход на Местан не са българските турци, а изселническите организации. „Местан не иска избори сега, защото за сега той няма да прескочи 4-те процента“, отбеляза журналистът.

„На 17 декември Ахмед Доган казва на Местан, че в момента има две велики сили пред война и някой трябва да плати сметката на този разрив - „Ще плати малка България или моят етнос. Аз дори да не съм жив няма да ти позволя това“ казва Доган на Местан“, разказа още Илхан Андай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама