Германия, Дания и Швеция уверяват, че ще облекчат граничния контрол

18:04, 06 яну 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия е получила уверение от Германия, Дания и Швеция, че извънредните мерки за контрол по границите им ще бъдат сведени до минимум. Това съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, след разговорите проведени днес в Брюксел с висши представители трите държави. 

Срещата е по повод мерките за възстановяване на граничния контрол, с цел да се спре наплива на мигранти към Северна Европа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. 

"Всички се съгласихме, че Шенген трябва да бъде опазен, както за гражданите, така и за бизнеса. Договорихме се извънредните мерки да се сведат до минимум и възможно най-скоро да се върнем към нормалната ситуация", коментира еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

За тази цел обаче потокът от бежанци трябва да бъде забавен, смята еврокомисарят. Според него това може да стане само ако всички 28 членки на ЕС защитават границите, спазват правилата и изпълняват квотите за разпределението на бежанци.

Датският министър по миграцията Ингер Стойберг предупреди, че тъй като Дания не желае да се превръща в крайна дестинация за хилядите кандидат-бежанци, възможно е в най-скоро време страната да въведе проверки на превозите и товарите.

"Ситуацията на датско-германската граница към момента не застрашава свободното движение на стоки и хора", заяви германският държавен секретар от федералното министерство на вътрешните работи Оле Шрьодер. 

Според министъра на правосъдието на Швеция, Морган Йохансон, страната не може да си позволи нов наплив от бежанци, както миналата година. Йохансон настоя за засилване контрола по външните граници на Шенген и забавяне потока на хора по миграционния маршрут на бежанците през Балканите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама