30 на протест срещу честване на генерал от комунизма

17:58, 06 яну 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 души са се събрали в този час пред сградата на Централния военен клуб в София. Те протестират срещу честването на сто години от раждането на Добри Джуров - военен генерал, член на Политбюро на БКП и министър на отбраната на НРБ до 1990 г.

“Това не може да бъде допуснато. Трябва да се спре. Това са комунисти. И това е Офицерският клуб на нашите дядовци и прадядовци, които загиваха за единствената истинска България при Одрин и Дойран, а не служеха на Съветския съюз”, пишат организаторите в страницата на събитието във Facebook.

Протестиращите скандират “Джуров е престъпник”, “червени боклуци” и “убийци”. Те направиха жива верига и се опитаха неуспешно да не допуснат гостите на събитието, което започна в 18.00 часа. Стигна се и до леки сблъсъци с полицията.

По-рано днес партия БЗНС, част от Реформаторския блок, излезе с остра декларация срещу честването. Любопитното е, че то се провежда във Военния клуб, където власт има техният лидер и министър на отбраната Николай Ненчев.

“Това „честване“ може да е легално позволено, но обществено то е нелегитимно. Може да е законово защитено, но морално е презряно да се чества годишнина на член на политбюро на ЦК на БКП и генерал на комунистическата олигархия. БЗНС призовава организаторите – изпросете не почетно честване , а смирено молете опрощение на душата му – Добри Джуров се нуждае от това”, пишат земеделците.

От Централния военен клуб отказаха коментар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама