Настинки и грип тръшнаха близо 200 варненци по празниците

17:15, 06 яну 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 200 са заболелите от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип през първите два работни дни- 4 и 5 януари. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция във Варна. За периода от 28 декември до 3 януари са регистрирани 125 заболели.

Специалистът уточни, че последните данни са реално за работните дни – 28, 29 и 30 декември, тъй като на 31 декември, 1 и 2 януари голяма част от лекарските практики не са работили и липсват регистрационни данни за анализ.

През този период пациентите са били обслужвани от спешните кабинети към няколко здравни заведения. През 52-та седмица на 2015 година са регистрирани 226 заболели, което е 67,53 на 10 000 души. Д-р Драганова припомни, че в средата на декември е изолиран и първият грипен вирус в страната за този сезон. Той е от тип А - т.нар. свински грип – N1H1.

Във Варна грипната епидемия се очаква през месеците януари и февруари, както всяка година, посочи още д-р Янка Драганова. Актуалните грипни щамове за този сезон са грипен вирус тип А – Калифорния, грипен вирус тип А – Швейцария и грипен вирус тип В – Пукет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама