Близък до Борисов бизнесмен спасил 26 млн. лв. от КТБ

17:07, 06 яну 16 / Политика 25 1544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соченият за близък до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски си е спасил депозити от 20.071 млн. лв. и от 3.27 млн. евро от фалиралата “Корпоративна търговска банка”. Жената, с която живее - бившата ТВ водеща Виолета Сечкова, е направила подобна схема с депозит от 9,945 млн. лв. и 1,636 млн. евро. Това сочи списъкът на физическите и юридическите лица и други правни субекти, които са съобщили за прехвърляне на вземането си след поставяне на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. или са направили волеизявления за прихващане.

За Сталийски бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев твърди, че е бизнес партньор на депутата от ДПС Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Неговите цесии са и най-големи по размер в списъка.

С голяма сума е и бизнесменът Едоардо Миролио, също сочен за близък до Пеевски. Той е направил цесия на депозити в размер на 12.8 млн. лв., близо 2.2 млн. долара и 2.5 млн. евро.

Лиляна Моравенова, съпруга на покойния Петко Моравенов, който е един от бившите директори и бивши съсобственици на пловдивската захарна фабрика, след нейното раздържавяване, както и бивш председател на ФК "Ботев Пловдив", е спасила над 8 млн. лв.

Министърът на културата Вежди Рашидов си е възстановил 661 хил. лв и 950 хил. евро. Името на издателя и главен редактор на “Труд” Петьо Христов Блъсков е попаднало в списъка с прихващанията със сумата от 500 хил. долара.

Сред фирмите, обявили прехвърляне на вземането си, с по-големи суми са дружеството "Бромак", чрез което Цветан Василев държеше мажоритарния дял във фалиралата банка, което си е възстановило 41.5 млн. евро. В списъка личат и други компании, свързани с Василев, между които "Дунарит", "Рубин", "Сана Спейс хотел Хисаря".

Договорите, обявени от БТК са общо за 129 млн. лв., на Първа инвестиционна банка - общо близо 103 млн. лв.

Смятаните за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски "Промишлено строителство холдинг" има трийсетина прихващания в различна валута на обща стойност над 20 млн. лв. , а "Табак маркет" - едно за 34 млн. лв.

Бившият финансов министър Милен Велчев е цедирал €24 725 и 36 351 лева.

Дъщерята на бившия премиер Иван Костов е направила цесия върху 30 000 лв., а съпругата му Елена - върху 230 000 лева.

Но самият Цветан Василев, който има влог от над 189 хил. лв. в банката, не е правил цесия върху него. С влога на дъщеря му Радосвета също не са извършвани подобни действия.

От списъка става ясно, че “Химимпорт” АД има направени прихващания в размер на почти 10 млн. евро.

Пълният списък може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама