Здравноосигурените няма да плащат лечение с радиохирургия, поема се от НЗОК

16:59, 06 яну 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравноосигурените пациенти няма да плащат лечението си с радиохирургия, съобщиха от пресцентъра на Националната здравносигурителна каса. НЗОК ще плаща процедурите с новите апарати за радиохирургия, въпреки че все още няма сключен договор за тази дейност с нито една болница, защото новите договори с лечебните заведения ще бъдат сключвани от април.

Въпреки това от касата уверяват, че нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й. Районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с болници, които отговарят на изискванията за изпълнение на тези клинични пътеки, съобщават от НЗОК.

Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 1 януари 2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията.

Алгоритъмът и цената на клиничните пътеки са договорени между НЗОК и Българския лекарски съюз през миналата година, уточниха касата.

Апарат за радиохирургия, който се използва за лъчево лечение на доброкачествени и злокачествени тумори, има в държавната университетска болница “Иван Рилски“ и в болница „Токуда“. Тази година се очаква в няколко болници в страната да заработят още няколко лъчетерапевтични апарата с опции за радиохирургия.

През юли 2015 год. стана ясно, че здравната каса ще покрива лечение на онкологични заболявания с радиохирургия и роботизирана радиохирургия чрез две клинични пътеки, чиито цени са 3000 и 8000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама