Община Русе: Носим отговорност за поддържане на дърветата във вид, който не застрашава безопасността на гражданите

16:34, 06 яну 16 / Политика 25 893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе отговори на въпроси на Topnovini.bg относно окастрянето на клони на дървета в дунавския град и региона. В отговорите се заявява, че това се прави с оглед сигуността на гражданите и на промените през годините на взаимодействието между дърветата и подземната и надземна инфраструктура от различен вид.

В отговорите се заявява още, че тази дейност е възложена на „Консорциум Паркстрой“ ДЗЗД, а местната власт има право да контролира, дари дружеството изпълнява задълженията си по сключения договор.

Ето и отговорът на Община Русе, публикуван без редакторска намеса:

Темата за премахване на потенциално опасни декоративни дървета и резитба корони на декоративни дървета по тротоари и прилежащи на общински пътища терени е дискутирана многократно през последните години. За пореден път се налага да изясняваме действия, които са нормално следствие от биологичното остаряване на дървесната растителност, както и от взаимно влияещи си фактори в закономерно променящата се урбанизирана градска среда.

Община Русе, в качеството си на собственик на общинската дълготрайна декоративна растителност, носи отговорност за нейното поддържане във вид, който не застрашава безопасността на гражданите и прилежащите благоустройствени фондове. Улично алейната дървесна растителност на територията на град Русе е на възраст над 45-50 г. и с увеличаване на възрастта на дърветата възникват промени в състоянието им и кореспонденциите им с надземната, подземна инфраструктура и сгради. Необходимостта от извършване на резитба на корони на дървета се предвижда с одобрени становища изготвени от ландшафтен архитект след оглед на място, преценено за дървесния вид, конкретната ситуация и съобразено с действащата нормативна уредба.

За запазване на баланса и естетиката на короните, в някои случаи при по-старите дървета се предвижда тяхното цялостно оформяне, а не само изрязване на разклонения от към страната на въздушните ел. проводи и сгради. Този вид резитба следва да се извършва след приключване на вегетационния период, като отрези с диаметър над 5 см. да се замазват с блажна боя.

Дейностите, включващи: резитба корони на дървета; премахване на дървета; засаждане на декоративни дървета при извършване на текущи ремонти на вегетативните структурни елементи на озеленените площи са част от задълженията на „Консорциум Паркстрой“ ДЗЗД съгласно договор с Община Русе. Дружеството разполага с квалифицирани специалисти в тази област, които отговарят за технологията по извършване на резитбите.

Гаранции за сигурността и бъдещето на засажданите млади фиданки могат да се поемат от Общината до толкова, че да се контролира, дали дружеството изпълнява задълженията си по договора за поддържане на растителността: поливане; окопаване; резитби и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама