Протест пред Военния клуб заради честване на Добри Джуров

16:33, 06 яну 16 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждани организират протест в социалната мрежа „Фейсбук“ заради предвидените чествания по случай сто години от раждането на Добри Джуров.

Подготвеният протест е срещу намеренията на инициативен комитет от военно-патриотични и други обществени организации да проведат празничен концерт от 18 ч. в Централния военен клуб концерт в памет на Джуров. 

От партията на настоящия военен министър Николай Ненчев БЗНС също изразиха острата си позиция. На партийния си сайт те са публикували декларация, озаглавена "Няма да допуснем генералите на репресивния режим да изместят героите на българската демократична съпротива в общественото съзнание". 

В текста под нея се казва, че дори след четвърт век, бившият режим на тоталитаризма може да задушава обществената норма на демокрацията. 

"В името на българската демокрация БЗНС остро осъжда идеята да бъде честван в официална обществена сграда Добри Джуров – генерал – символ на най-мрачния режим. Комунизмът, отнел свободата на родината ни и погубил животите на хиляди достойни граждани, опълчили се срещу тиранията му. Това „честване“ може да е легално позволено, но обществено то е нелегитимно", категорични са от партията на военния министър.

Добри Джурове е бил партизанин и командир на партизанска бригада „Чавдар“, в която е бил и Тодор Живков, член на политбюро на ЦК на БКП. Джуров е министър на народната отбрана в продължение на 28 години (1962-1990), което го прави най-дълго задържалият се на поста военен министър в българската история.

Желание за участие в протеста до момента заявили близо 100 души. София Topnovini.bg публикува мотивите им да излязат пред военния клуб без редакторска намеса:

Навръх Богоявление, днес, 6 януари 2016 комунягите искат да честват сто години от раждането на Добри Джуров - от 18:00 ч. (шест следобед) във Военния клуб в София. Той е командир на партизанския отряд "чавдар" в 1944, възпитаник на съветската военна академия "Фрунзе", командир на армия, член на Политбюро на БКП и министър на отбраната на НРБ до 1990.

Това не може да бъде допуснато. Трябва да се спре. Елате най-късно в 17:30 (пет и половина) пред входа на Военния клуб и нека ги спрем. Не е важно дали сте на работа и дали смятате нещо по-нежно по темата. Не е важно. Това са комунисти. И това е Офицерският клуб на нашите дядовци и прадядовци, които загиваха за единствената истинска България при Одрин и Дойран, а не служеха на Съветския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама