Йордан достигна до кръста в река Тунджа до Самуилово

16:33, 06 яну 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18-годишният Йордан Атанасов извади Богоявленския кръст в село Самуилово. 9 ентусиасти скочиха в ледените води на река Тунджа, за да се опитат да вземат светия символ. Според народните поверия, който извади кръста бива честит и здрав през цялата година.  Гости на празничния Богоявленски ритуал в селото бяха народният представител Мария Белова, кметът на Сливен Стефан Радев, зам.-кметовете Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова, Димитър Митев-председател на Общински съвет Сливен и общински съветници.

Именици и гости бяха приветствани от кмета на село Самуилово Пламена Костадинова, която пожела здраве и благоденствие на всички. Тя представи и подробности около ритуалите на Йордановден, свързани с кръщенето на Божия син и освещаването на водата и кръста. Свещеният символ беше хвърлен в реката от отец Красимир.

Стефан Радев поздрави хората от Самуилово за това, че продължават да спазват християнска традиция на Богоявление. Той връчи на 18-годишния младеж, който извади кръста, парична награда от 100 лв. Останалите младежи получиха поощрителни награди от кмета на селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама