Никола Бинев хвана Светия Кръст в Китен, 16-годишен стана победител в Приморско (снимки)

16:09, 06 яну 16 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18-годишният китенец Никола Бинев извади Светия Kръст от ледените води на Богоявление. Заедно с Никола, още четирима смели младежи от Приморско и Царево скочиха за ваденето на Кръста, символизиращ кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Ритуалът се проведе на пристанището в Китен.

Никола е ученик в немската езикова гимназия „Гьоте” в Бургас и участва в спасяването на Кръста за втори път. Първият му опит е бил през 2014 година.

Богоявленският водосветът за здраве на морското градче и неговите жители бе отслужен от отец Стоян. На церемонията присъстваха кметът на Китен Катя Вълчева и зам.-кметът на Приморско Милчо Милев.

"Този Йордановден е изключително специален за нас, тъй като от доста време насам Светият Кръст не беше попадал в ръцете на китенец. Въпреки всичко пожелаваме здраве през Новата година и на останалите участници от Приморско и Царево", каза за Topnovini.bg кметът на Китен Катя Вълчева.

В Приморско Кръста пък извади 16-годишният Антонио Диков от Ясна поляна. Антонио, заедно с още седем момчета, скочи ритуално в морето на пристанището в Приморско. Той се оказа най-бърз и пръв стигна до символа на празника. Всички смелчаци, които скочиха в морето, целунаха кръста още във водата, а след изваждането му отец Гавраил го пое за великия водосвет.

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и тази година традиционно присъства на светата литургия в църквата, почете ритуала по спасяването на Светия Кръст и поздрави всички участници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама