Енергетика и българи зад граница са сред парламентарните приоритети на русенските депутати от ВМРО

15:08, 06 яну 16 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
47 законопроекта, 1 мораториум и две декларации. Тази равносметка за дейността си направиха депутатите от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, влязъл в парламента от Русе, и роденият в крайдунавския град Юлиян Ангелов, излъчен от Софийски многомандатен район. Двамата дадоха съвместна пресконференция в Русе, на която представиха дейността си за изминалата година. 

Искрен Веселинов коментира, че сред основните приоритети на патриотите е била енергетиката, особено предвид факта, че самият той е бил избран за председател на комисията, която наблюдава дейността на КЕВР. В този ресор са били изготвени две поправки в Закона за енергетиката, след които вече може да бъде отчетено, че КЕВР вече е независим орган, избиран от Парламента. Въпреки това обаче не е било постигнато осигуряване на финансова независимост на Комисията, което продължава да бъде предпоставка за злоупотреби от страна на монополистите, отчете Веселинов. 

Друг акцент в този ресор е била работата по разкриване на причините за скъпия ток в страната, и по-специално работата на т.нар. "американски централи", които работели при свръхпечалба от порядъка на 42% годишно. Упражняван е и натиск върху правителството неизгодните договори с тези централи да бъдат преразгледани и преподписани, като дори е внесен и законопроект за развалянето на тези договори. "Ако успеем да постигнем това, ще разтоварим Националната електрическа компания с 1 млрд.лв. годишно, и по този начин ще редуцираме таксата Задължение към обществото с около една трета", категоричен бе Веселинов. 

Той увери, че ще продължат мерките по стабилизиране цената на тока, за да може тя да остане непроменена за битовите потребители. 

Сред останалите законодателни инициативи бяха отчетени и предложенията за промени в Избирателния кодекс, където ВМРО и НФСБ отново са предложили идеята за задължително гласуване, както и административни санкции за негласуващите. Веселинов изрази съжаление, че инициативата на Президента за референдум по темата не е получил необходимата подкрепа, но увери, че за подобни поправки не е необходим референдум, и парламентарната група на Патриотичния фронт ще продължи да работи в тази насока и през настоящата година. "Задължителното гласуване е един от начините да бъде минимизирано влиянието на циганските кланове и на ДПС", категоричен бе той. Наред с това са били предприети и мерки за борба с изборния туризъм. 

Предложено е още и орязване наполовина на държавната субсидия за политическите партии, като това предложение предстои да се разгледа в Пленарна зала. 

Веселинов се спря и на предложените промени в административната реформа и права на гражданите, като сред най-важните бе посочена инициативата за мълчаливото съгласие от страна на администрацията. Той разгледа още инициативите в здравеопазването, ГПК и несправедливите процедури по съкратеното съдебно следствие, дейността на частните съдебни изпълнители и банките, социална политика и спиране източването на социални помощи от малцинствата, инициативите за промени в училищното и предучилищно образование, мораториума за износ на дървесина, транспорт, и не на последно място - екологичните проблеми в Русе. 

От своя страна Юлиан Ангелов представи работата на депутатите, засягаща българите зад граница. Сред най-големите успехи той посочи увеличаване на бюджета за работа с българите в чужбина в ресорните институции. Сред административните постижения бяха отчетени облекчени процедури при получаване на документи от български граждани извън границата на страната, както и удостоверяването на гражданство. Облекчения са били осигурени и за студентите, които кандидатстват в български университети. Ангелов коментира, че в настоящата демографска криза, всички тези мерки са особено важни както за държавата, така и за българите по принцип. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама