Ципрас не уважи честванията на Богоявление в Пирея

13:57, 06 яну 16 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пръв път политическото ръководство на Гърция няма да присъства на освещаване на водите за Богоявление на пристанището в Пирея. Церемонията винаги се провежда на най-голямото гръцко пристанище. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас присъстваха на официалното освещаване на водите в Атина.

Източници от президентството се опитват да обяснят промяната в плановете с това, че по протокол, когато президентът Павлупулос се намира в столицата, той присъства на честванията, които се провеждат в нея.

Според GRReporter.info, причината е друга и тя е в гласувания с голямо мнозинство през декември закон за съвместното съжителство на гей двойките и острите реакции на някои митрополити по отношение на премиера Ципрас.

В навечерието на гласуването в парламента митрополитът на Егиалия и Калаврита Амвросиос нареди в центъра на Егио да бъдат окачени протестни плакати с надписи като: „Споразумение за съжителство – Християнската вяра се унищожава”. След приемането на закона камбаните на църквите в региона биха траурно, обяснява изданието.

GRReporeter.info пише още, че в новогодишната си проповед митрополитът на Коринт Дионисиос пожелал на Ципрас да присъства на сключването на подобни споразумения от страна на своите синове с думите:

„След като смята, че с това е донесъл толкова голям прогрес, ако му отправех пожеланието да присъства при сключването на такива споразумения на своите деца, той вероятно би ми отвърнал с: „Какво е това, което ми казваш? Подиграваш ли ми се?”. Отговорът ми е точно този – че трябва да уважаваме някои неща в живота си и да даваме добър пример. А това нещо не е добро. То загрубява, ожесточава човека. Такива хора не са ни нужни.”.

"Неприемливо" нарече споразумението за съжителство на гей двойките и митрополитът на Пирея Серафим и обвини всички депутати, дали гласа си в полза на приемането на закона.

„Защо да не повярва човек, че всички, които подкрепиха този срамен закон изпълняват нарежданията на големите босове от САЩ. Всички знаем кои са те”, посочи Серафим.

Острите изявления на митрополитите подразнили доста Ципрас, твърди GRReporter като се позовава на правителствени източници. Това е и причината, премиерът да реши да не присъства на освещаването на водите на пристанището в Пирея, което се извършва от митрополит Серафим.

По този начин на освещаването на водите в Пирея присъства само един политически лидер – председателят на Съюза на центристите Василис Левендис, пише GRReprter.info. Водосветът в Пирея все пак бе предаден на живо по втория канал на Гръцката национална телевизия, но много гръцки анализатори коментират големия обрат в отношенията между гръцкия премиер и митрополита на Пирея, който само допреди няколко месеца изразяваше задоволството си от управлението на Алексис Ципрас. 

Официалното освещаване на водите в Атина се проведе във водоема на римския император Адриан. Водоемът, който се пълни специално за този случай,  е бил построен  през 134 – 140 след новата ера. Съоръжението е снабдявало града с вода до епохата на османското владичество, а по-късно бил изоставен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама