Борисов към фонд "Земеделие": Брюксел ви гледа

13:47, 06 яну 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпределянето на евросредствата във Фонд „Земеделие“ през новия програмен период 2014-2020 г. ще се наблюдава стриктно от Брюксел. Това предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов към ръководството на фонда по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период.

„Фонд „Земеделие“ не само ние го наблюдаваме, наблюдава се и от Брюксел и трябва да бъдете безмилостни“, предупреди Борисов. „Общините вече си формираха екипи, знаят, че не могат да минат по другия начин. Държавата като администрация вече е много силна. С Томислав Дончев вчера прегледахме програмите и мисля, че средно по всички програми ще имаме 95-96% усвояване на евросредствата“, каза още премиерът.

Той поздрави екипа на Фонд „Земеделие“ за постигнатите резултати. По думите на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов през 2015 г. са изплатени почти 3,3 млрд. лв. евросредства, което е с  500 млн. лв. в сравнение с 2014 г.

„Само за 2015-та 273 милиона лева са влезли в сектор Животновъдство. По Програмата за развитие на селските райони също най-много средства са отделени през миналата 2015. 1,345 милиард лева са платени само по тази програма.

С близо 500 милиона лева повече са плащанията през 2015 спрямо 2014 година. Не сме усвоили 24,5 милиона лева, което е усвояване от 99%“, обясни Порожанов.

Той уточни, че загубата на повече от 24 млн. лв. се дължи на няколко проекта, които не са изплатени. Най-сериозни проблеми има с общинските проекти, добави изпълнителният директор на фонд „Земеделие“.

„Има 3 големи проекта, които не бяха платени, няма да назовавам кои са те. Но в крайна сметка общинските проекти по Програматаза развитие на селските райони бяха за около 1 млрд. евро. Смятам, че неусвояване от 20 млн. евро е един изключително позитивен резултат“, каза още Порожанов.

Земеделският министър Десислава Танева остана доволна от представените резултати, като подчерта, че бързото вземане на решение е било в полза на по-голямото усвояване на европейското финансиране. Екипът на фонд „Земеделие“ получи одобрение и от премиера Бойко Борисов.

„94% по едната методика и над 99% усвояване по другата е един фантастичен резултат от вашия екип. Искам да кажа, че успяхме да запазим фонда от политически апетити, смени и пренареждане и това, което направихте като експерти е изключително добро за българското земеделие. Това са над 3 млрд. и 300 млн. лв., достигнали до българските производители. Вчера стартирахме и първите проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, така че това са живи пари, които влизат в огромни сектори на нашата икономика. Между другото понеже засичам докладите на БНБ, с тези големи плащания веднага се увеличиха и влоговете в банките. За последния месец над 350 млн. лв.“, каза още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама