“Овергаз”: Русия иска да съживи “Южен поток”

13:42, 06 яну 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Овергаз” подозира, че съвпадането на интересите на “Газпром” и БЕХ е политически мотивирано от желанието на Русия да съживи “Южен поток” в светлината на възникналото напрежение между Русия и Турция”. Това пише председателят на Съвета на директорите на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев в писмо до Европейската комисия, цитирано от брюкселското издание EurActiv.

От писмо, изпратено от Дончев до ЕК на 23 декември 2015 г., става ясно още, че шефът на “Овергаз” предупреждава за злоупотреба на „Газпром“ с господстващо положение при доставката на газ и за риск от „сериозни и непоправими щети за конкуренцията“.

"Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайното заличаване на „Овергаз“ като единствения конкурент в България“, пише той.

Дончев разкрива още, че на 21 декември м.г. зам.-шефът на “Газпром” Александър Медведев му е заявил в телефонен разговор, че руската компания ще спре доставките до “Овергаз” на 1 януари 2016 г., въпреки сключения договор, според който доставките трябва да продължат поне до края на следващата година.

“Има достатъчно знаци за плановете на България да „доведе руския газ до своите граници, както Германия, която планира разширяване на „Северен поток“. (Премиерът Бойко) Борисов обаче предпочита да нарича проекта „газов хъб“ вместо „Южен поток“, пише EurActiv.

Изданието припомня, че според някои атаката срещу „Овергаз“ цели не само отнемане на бизнеса, но има връзка и с издавания от Сашо Дончев критичен вестник „Сега“, който публикува остри карикатури на Христо Комарницки, от които пък премиерът Борисов не веднъж е изразявал недоволството си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама