Именикът Йордан Делчев спаси кръста в Асеновград (снимки)

12:29, 06 яну 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
29-годишният Йордан Делчев, който днес празнува имен ден, спаси кръста от ледените води на река Чая в Асеновград. За подвига си той и всички асеновградчани бяха благословени от Пловдивския митрополит Николай.

Късметлията получи буре вино и парична награда от кмета Емил Караиванов, както и едно родопско одеяло, с което да се стопли, от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев.

Честването на Богоявление в Асеновград започна с литийно шествие по централните улици на града, водено от владиката, архиерейския наместник отец Йордан и кмета Емил Караиванов.

29-годишният именик Йордан Делчев спаси Богоявленския кръст от ледените води на река Чая в Асеновград. Спасителят на кръста сподели, че участва за девета поредна година и хваща кръста за седми път. "Скачам най-вече здраве!", изрази още Йордан. Здраве, щастие и късмет пожела той на всички свои съграждани, защото това са най-важните неща. Тази година в традиционния за Йордановден ритуал се включиха двадесет и трима смелчаги.

По-късно на площад "Акад. Николай Хайтов" Негово високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай и местните свещениците извършиха тържествено освещаване на бойните знамена на военно формирование 24490. Празникът на централния площад завърши с концерт на солиста на БНР Любомир Петов и гайдаря Стефан Янев и кръшно хоро.

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници. Точно 1596 жители на община Асеновград празнуват днес. Сред всички именици днес е и архиерейският наместник на асеновградска духовна околия стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев. След тържествата в Асеновград той бе специален гост на кмета на общината Емил Караиванов. За празника и по случай имения ден кметът подари на отец Йордан книга, като му пожела успех в църковните дела, много здраве и щастие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама