Треньор по плуване хвана кръста в Дунав при Русе (видео + снимки)

12:20, 06 яну 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18 смелчаци на възраст между 18 и 44 години изявиха желание да се включат в борбата за кръста в ледените води на река Дунав при Русе днес, 6 януари.

Сред тях не бе един от рекордьорите Юлиан Йорданов-Дългия. Бившият председател на фен клуба на "Дунав" има 13 участия в ритуала. 27-годишният ММА-боец Светлозар Савов, печелил вече 5 пъти благородната надпревара в Русе и веднъж в родния си град Златарица обаче се включи.

След оспорвана борба първи до кръста стигна 21-годишният треньор по плуване от Спортно училище "Майор Атанас Узунов" Теодор Цветков.

Той сподели, че участва за първи път в ритуала, като се оказа, че всъщност е единственият, който се е записал предварително в Русенската митрополия и явно това му е донесло и допълнително късмет.

"Това ми беше мечтата. Исках много да извадя кръста. Трябва да вярваш, за да се случи. Аз повярвах и мечтата ми се сбъдна. Пожелавам на семейството си, на приятелите си да са здрави и аз да съм жив и здрав и да правя нещата, които обичам с хората, които обичам", сподели Цветков.

Иначе един от най-важните християнски празници – Богоявление, започна традиционно със света литургия, отслужена в катедралния храм „Света Троица”. След това от храма към река Дунав тръгна литийно шествие.

Още преди 11:30 ч. край понтона под Гранд Хотел „Рига” започна Великият Богоявленски водосвет, който бе извършен от Н. В. Пр. Русенския митрополит Наум.

Областният управител Стефко Бурджиев поздрави имениците и пожела на русенци много здраве и благоденствие.

На ритуала присъстваха още народни представители от 19-и МИР - Русе, председателят на Общински съвет - Русе и ректор на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и част от неговите заместници и др.

Представителната част на Българската армия, официалните лица и присъстващите бяха поръсени със светена вода за здраве и успех, след което водите на река Дунав бяха осветени със Светия кръст.

Дойде ред и за дългоочакваната борба за кръста. Тя продължи няколко секунди, а победителят получи 100 лева и хавлия от кмета Пламен Стоилов, икона от Областна администрация - Русе и различни подаръци от Русенската митрополия.

По-рано през деня пък русенецът Михаил Маринов спечели благородната надпревара във водите на река Янтра край Бяла.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама