Вотът за съветници в София вече е във ВАС

11:34, 06 яну 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От партия „Зелените“ са подали жалба срещу решението на Административния съд в София, с което беше потвърден изборът на общинските съветници в столицата.

През декември съдът отхвърли 22 жалби срещу вота, в които се твърдеше, че са допуснати грешки при преброяване на бюлетините, в отразяването на резултатите от гласуването, при разпределяне на преференциите на жалбоподателите-кандидати за общински съветници и други нарушения.

„За да отхвърли подадените 22 жалби срещу Решение № 1182-МИ/28.10.2015 на Общинска избирателна комисия София (ОИКС) съдията по делото Николина Янчева е счела, че не са налице съществени нарушения, които да променят резултата от изборите. Особено притеснително е становището на съдия Янчева, че протоколите на СИК и ОИК не подлежат на съдебен контрол за законосъобразност. Това  противоречи на Конституцията на Република България и АПК“, смятат от „Зелените“.

Според тях множеството фрапиращи поправки в протоколите на СИК съдът тълкува абсолютно неоснователно като поправка на очевидни фактически грешки, въпреки че преди това констатира, че са извършени само от част от членовете на СИК при подаването на протоколите в нарушение на Изборния кодекс.

Те критикуват и факта, че съдът е предоставил на жалбоподателите недостатъчен срок за запознаване с доказателствата по делото (около 10 кашона), както и това, че те са били уведомени за съдебното решение по-късно и така не им е оставено време за реакция. Уточняват, че формално законовите изисквания са спазени, като решението първо е публикувано в сайта на съда, а се е забавило само официалното уведомление.

„Зелените“ настояват председателят на Върховния административен съд (ВАС) да разпореди делото по тяхната жалба да бъде разпределено публично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама