Пхенян твърди за тест на водородна бомба

11:13, 06 яну 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северна Корея твърди, че успешно е провела тест на водородна бомба. Ако това се потвърди, ще бъде четвърият ядрен опит от 2006 г. насам, отбелязва BBC.

Твърдението идва след земетресение с магнитуд 5.1, засечено на 50 км от селището Пунги-ри, в което се смята, че е разположен подземен изпитателен център за атомни бомби. Пхенян за първи път твърди, че е провела тест с водородна бомба, която е по-мощна от атомната, припомня още BBC. Според международни експерти обаче все още няма потвърждение на това твърдение.

Тестът е бил по заповед на лидера Ким Чен Ун от 15 декември в качеството му на върховен главнокомандващ, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. На 3 януари той е подписал лично и окончателната заповед за провеждането на теста. Пхенян уточни, че тестваното ядрено устройство е „умалено“.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея, че е провела изпитание на водородна бомба. САЩ осъдиха „провокациите“ на КНДР и се зарекоха да отговорят по подходящ начин, но в същото време заявиха, че засега не могат да потвърдят, че изолираната държава е извършила тест на водородна бомба.

Правителството в Южна Корея се събра на спешно извънредно заседание, а премиерът на Япония нарече опита "много сериозна заплаха". Международните експерти обаче изразяваха съмнение, че Пхенян притежава такова оръжие, когато през декември м.г.  Ким се похвали, че има водородна бомба.

Държавната телевизия на Северна Корея официално съобщи новината за "успешния опит в сряда сутринта в 10 часа местно време". Според съобщението, Северна Корея ще използва страшното оръжие само в случай, че националната сигурност е застрашена и в отговор на агресия срещу нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама