Отношенията с Турция не може да са заложник на една партия, каза Даниел Митов

09:07, 06 яну 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отношенията между България и Турция са сложни и трябва да бъдат пазени. Те са прекалено важни, за да зависят от действията на един или друг политик. Това каза външният министър Даниел Митов в сутрешния блок на бТВ. Той допълни, че като страни-членки на НАТО с Турция имаме общи военно-отбранителни интереси.

Относно комуникацията между премиера Бойко Борисов, турския премиер Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Ердоган след изгонването на лидера на ДПС Лютви Местан от партията, той каза, че Борисов е бил много ясен в посланията си и е отказал разговорите с турската страна.

По думите на Митов е направено всичко възможно, за да не бъдат повлияни българо-турските отношения от процесите в една партия. Когато Местан се е обърнал за закрила към турското посолство, въпросът вече отивал на друго ниво, отбеляза министърът. Митов не може да си обясни тези действия на бившия политически лидер, тъй като според него е нямало заплаха за сигурността на Местан.

„Не можем да правим заложник отношенията ни с Турция на случващото се в дадена политическа формация”, каза министърът. Той допълни, че е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу относно ситуацията и отношенията между двете държави. По неговите думи дипломацията понякога изисква да се постигне краен резултат без публичност.

"Който е трябвало да бъде извикан е бил извикан. С когото е трябвало да бъде разговаряно е било разговаряно. Видяхте, никой не дойде, разбрали сме се. Направихме всичко възможно българо-турските отношения да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в една политическа партия. Нито една партия не може да се превръща в посредник между правителствата", посочи още Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама