С празнична литургия и шествие отбелязват Богоявление във Варна

07:42, 06 яну 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена литургия и шествие ще бъдат отбелязани във Варна големият християнски празник Богоявление и 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Службата в Катедралния храм "Св. Успение Богородично” започва в 8:30 часа, а от 10:00  часа на площад "Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе Военен ритуал – благославяне на частите и техните бойни знамена.

Половин час по-късно от Катедралния храм ще тръгне шествие, което ще премине през площад „Независимост“, бул. „Княз Борис I“ , входа на Морската градина до Икономическия университет и ще достигне до Алеята на Възраждането.

Там в 10:50 часа ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев. В ролята националния ни герой ще се превъплъти актьорът Филип Филипов, участвал във филмите "Ботев: от Голгота към Свобода” (2013), "Авантюра с Ботев” (2014) и "100 000 крачки с Ботев” (2015). От 11:30 ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет на Първа буна и варненци ще се хвърлят в морето, за да извадят кръста.

Празничните прояви ще наложат затваряне на  "Бул. Княз Борис І" в отсечката от бул. "Сливница" до бул "Цар Освободител" за движение на автомобили във времето от 10:30 до 11 часа, тъй като оттам ще мине празничното шествие. 

Отбелязването на Богоявление се организира съвместно от Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама