Повече от 8200 пловдивчани празнуват имен ден на Богоявление

07:20, 06 яну 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 8200 пловдивчани празнуват имен ден на днешния голям християнски празник Богоявление (Йордановден), съобщиха за Пловдив Topnovini.bg от отдел ГРАО на общинската дирекция "Административно и информационно обслужване".

2497 жители на Града под тепетата носят името Йордан, а 2248 пловдивчанки се казват Йорданка. Повод да почерпят днес имат и 968 мъже, носещи името Божидар, както и Борислав - 975, Найден - 312, Богдан - 227, Данчо 124, Богомил - 94. Празнуват и дамите, кръстени Борислава - 241, Божидара - 210, Бояна - 182, Богдана - 138, и др.

Богоявление (от старобългарски - явление на Бог) е един от най-древните християнски празници. Празнува се всяка година на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на влъхвите.

Православната традиция oбединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Исус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът - Христос, Светият дух - във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (глас Божи), който оповестява, че Христос е негов син.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От водата всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с "нов" огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама