В Китай издигнаха 37-метрова статуя на Мао Дзедун

19:02, 05 яну 16 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромна стоманобетонена статуя на лидера Мао Дзедун издигнаха в централната китайска провинция Хънан. Създаделят на народната република е боядисан в златист цвят, напомнящ злато. Монументът е висок цели 37 метра и струва 3 милиона юана, което се равнява на 460 000 долара.

Строителството на мащабната статуя се финансира от няколко местни предприемачи и ще завърши през декември, пише HMR.cn. Анализатори коментират, че китайската комунистическа партия използва построяването на статуята на един от най-големите главорези в историята, за да укрепи властта си в размирния централен район.

Настоящият президент Си Цзинпин обяви Мао за „велика фигура” и възроди част от реториката и идеите му за централизация на властта. Държавният глава обаче не отрича заключението на партията, че бившият вожд е правил някои „грешки”. Мао Дзедун прави така нареченият „голям скок“ в развитието на тежката промишленост в Китай, който води до смъртта на над 40 милиона души. Той оглавява Китайската комунистическа партия (ККП) през 1943 г., а от нейното основаване през 1949 г. до своята смърт през 1976 г. е начело и на Китайската народна република. В наши дни Мао Дзедун продължава да бъде противоречива историческа фигура, като оценките за него все още предизвикват ожесточени спорове. Комунистическият режим в Китай официално го смята за велик революционер, политически стратег, военен гений и спасител на нацията. Много китайци смятат също, че със своята политика той поставя стопанските, технически и културни основи на съвременен Китай, превръщайки го от страна с аграрно общество във водеща световна сила. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама