Илиян Василев: Пеевски не може да стане министър на икономиката, затова я придобива

18:45, 05 яну 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пеевски стабилно придобива стабилни активи в стабилна държава. Тъй като не може да стане министър на икономиката придобива икономиката. Това написа във Фейсбук профила си бившият посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев.

В коментара си той обобщава, че Борисов гледа, също стабилно от стабилната си позиция, а прокуратурата стабилно гледа встрани и не пита за произход на средства, за процедури по фалиране и придобиване.

„Само се чудя какъв документ ще произведат на 20 януари ГЕРБ и РБ, след като по никакъв начин няма да засегнат стабилния Пеевски. Каква реформа, какви файв лева. Последното е превод в ефир“, пише още той и по повод очакваното подписване на анекс към коалиционното споразумение.

В понеделник стана ясно, че Пеевски, който от лятото упорито изсветлява бизнеса си, има участие в още четири фирми и ще купува до 50 процента от веригата „Техномаркет“.

В свой анализ за „Мениджър“ пък Василев пък прогнозира, че ни очаква интересна и интензивна година. „Ще започнем с това, че в електоенергетиката, макар и със скърцане и твърде ограничена, тръгна либерализацията на пазара и новата енергийна борса. Не очаквайте чудеса – няма ликвидност, няма освободени канали за конкуренция – поради това още дълго време ще говорим за ограничен пазар. Но влакът напусна гарата и неизбежното ще се случи“, смята той.

Според него обаче по-интересно е какво ще се случи с либерализацията на газовия пазар. По думите му, след като „Булгаргаз“ успя да вземе количествата руски газ, които до този момент се внасяха от „Овергаз“ утвърди позициите си като тотален монополист на българския пазар.

„От тази позиция да се прави либерализация на пазар с един играч е направо смешно. Но раздвижване ще има – защото българският газов монополист не е в състояние да задържи целия пазар за себе си или за своя основен партньор Газпром. Всъщност Булгаргаз се самоопредели – той ще остане в зоната на привилегированите отношения с Газпром и ще разчита само на руски газ, за да реализира присъствието си в България. Спорна теза – но това е решението на ръководителите на българската енергетика. Признавам, че имат право на свой интерес, само да не ни натрапват, че това е национален интерес, защото е нелепо. Те все още мислят и планират през призмата само и единствено на руския природен газ и на взаимоотношенията с руския газов монопол“, обобщава Василев.

Опонира и на хвалбите на премиера Борисов, като казва, че на този фон приказките за газов хъб са „виртуална реалност“ използвана за пиар.

„България се лишава от стотици милиони лева приходи, за да поддържаме изкуствените монополни и привилегировани отношения на българските енергийни компании с единствения им партньор Газпром. Не по различно е положението в сферата на горивата“, пише още експертът.

Обобщава ситуацията в България като „пленен пазар и протекционирани от държавата привилегировани бизнеси и бизнесмени“, но завършва оптимистично: „Въпреки това стигнахме Рубикона и годината неминуемо ще маркира процеса на нормализиране на българския енергиен пазар. Обречени сме на успех“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама