Обама затяга контрола на огнестрелните оръжия

17:45, 05 яну 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама подготвя пакет от мерки за затягане на контрола върху оръжията, които нямат нужда от одобрението на Конгреса.

Промените предвиждат бюрото на САЩ за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви ще изисква хората, продаващи оръжие в магазини, на изложения или по интернет, да бъдат лицензирани и да извършват предварителни проверки на всеки купувач. Преди публичното обявяване на мерките пред репортери Обама каза, че те са в съответствие с втората поправка на Конституцията на САЩ, която защитава правото на американците да носят оръжие. "Те не са само препоръки, които са изцяло в моята законова и изпълнителна власт, но те са също такива, които по-голямата част от американския народ, включително и собствениците на оръжие, подкрепят", заяви Обама по време на среща с главния прокурор Лорета Линч и други съветници.

Предложенията ще възпламенят политически пожар заради заобикалянето на Конгреса и най-вероятно ще има много правни възражения, коментира "Ройтерс". Републиканците твърдят, че Обама злоупотребява с правомощията си.

Във връзка с промените щатските власти трябва да предоставят информация за хора, които нямат право да носят оръжие заради психически проблеми или прояви на домашно насилие. ФБР ще наеме още 230 служители, които ще се занимават с проверки на купувачите. Президентът ще призове Конгреса да отпусне 500 млн. долара за подобряване на достъпа до лечение психични заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама