Румен Януаров спечели дело срещу Прокуратурата на Република България

16:57, 05 яну 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе (АС-Русе) се е произнесъл в полза на бившия областен управител и шеф на РУ „СО“-Русе и настоящ директор на Бюрото по труда Румен Януаров. Това е станало по дело, водено от него срещу Прокуратурата на Република България. Причината да се стигне до процеса е, че през 2011 г. Януаров претърпял операция за смяна на тазобедрена става, заради която дълго време му се налагало да се движи с патерици.

Тогава срещу него се водело разследване за документна измама, която, според разсредващите, била извършена по времето, когато Януаров бил областен управител. Те и държавните обвинители не доказали негова вина, а той осъдил Прокуратурата да му плати обезщетение за уронения престиж.

Във връзка с разследването обаче Януаров бил викан нееднократно да му бъдат връчвани различни материали, поради което му се налагало да изкачва 4 етажа пеша, тъй като нямало създадена инфраструктура за хора с увреждания. Това станало, въпреки че преди операцията той отишъл на място и обяснил, че поради предстоящото лечение предпочита материалите, свързани с разследването, да не му се предявяват лично, а на адвоката му. От свидетелските показания става ясно, че след операцията, при явяването му в сградата на Прокуратурата на ул. „Муткурова“, на Януаров е било предлагано да му донесат документите на партерния етаж, за да не се изкачва по стълбите, но той е отказал.

В иска си Румен Януаров посочил, че са му били причинени болки и страдания и пожелал те да бъдат обезщетени със 7 000 лева.

От Прокуратурата изтъкнали доводи в своя полза, като освен свидетелските показания, посочили и факта, че сградата не е тяхна. Опирайки се на законодателството, съдът решил, че от държавното обвинение са били длъжни да създадат условия за удобно придвижване на хора с увреждания в ползваната от тях сграда.

Магистратите уважили иска на Януаров, но само за 300 лева. Останалата му част до 7 000 лева са отхврълили.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. Преди да стигне до АС-Русе обаче, то беше разглеждано в Районния и в Окръжния съд, но поради промяна в законодателството, според която делата за дискриминация се разглеждат от административните съдилища, то беше прекратено и образувано отново в Административен съд-Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама