Миков похвали Доган, разкритикува драмата около "Овергаз" и очаква шестия четвърт век на БСП

15:59, 05 яну 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анализът на Ахмед Доган е добър, но част от тези констатации ние също сме ги повтаряли многократно. Така сме повтаряли още, че България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите, като мястото, през което се транзитира газ от Изток на Запад. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Раздорът в ДПС

“Сега разбирам, че това прозрение е осенило и премиера. Ще подкрепим реализация на газов проект през България. Последователната ни позиция е била, че Бургас-Александруполис е проект за пренос на нефт, който става все по-актуален с оглед на влошените отношения между България и Турция и ситуацията в Близкия Изток“, коментира Миков.

„Нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство“, коментира лидерът на партията във връзка с вътрешнопартийните проблеми на ДПС, по време на които вече бившият председател на Движението Лютви Местан отиде в турското посолство, за да се скрие, тъй като имал притеснения за сигурността си.

По думите на Миков до сега никой от ДПС не е коментирал аналогични процеси в Столетницата и точно заради това не смятал да нарушава добрия тон.

"Друг е въпросът да коментираме случващото се в контекста на националната сигурност. ДПС е зряла политическа сила и ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България. Ще следим по-ясното изчистване на тази партия като опозиция, която представлява интересите на нейните избиратели“, категоричен бе Миков.

Случаят „Овергаз“ - изкуствено драматизиран

Според него причината за драматизирането на проблема с "Овергаз" е, за да се покаже "титаничното усилие" за отоплението на българските граждани в новогодишната нощ.

„Става дума за търговски отношения. Държавата няма място в тях като власт. Като държавни структури нека участва - тя печели от това“, добави Миков.

БСП ще инициира промени в изготвения от Мая Манолова Изборен кодекс

„Ще внесем изменения в изборното законодателство в посока на повече политическо представителство в парламента и местната власт. Насрочили сме специална комисия, която трябва да представи предложенията за промени Изборния кодекс. Като мое виждане обаче бих си представил консолидация на политическото представителство. Последните местни избори показаха едно - фрагментацията на национално равнище при такъв тип изборно законодателство, води до още по-голяма фрагментация на местно равнище”, обясни Миков.

Той припомни провеждането на местните избори, като коментира, че явно е важно какво пише под протоколите, а не за кой са гласували хората.

„В малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати. Процесите в здравеопазването са изключително тревожни. Абсурдно е да се изисква майките да си плащат като на хотел, когато са с децата си в болници. Ще търсим решение, с което държавата да поеме решаването на този елементарен въпрос. Когато родителите нямат възможност да плащат, в какви условия ще се лекуват децата“, добави Миков.

Петият четвърт век на БСП

Той уточни, че БСП навлиза в подготовката за провеждане на предстоящ конгрес.

„Тази година за нас е особено важна, защото приключваме петия четвърт век откакто е създадена БСП. 125 години, в които БСП е свързана с историята, настоящето и бъдещето на страната”, подчерта той.

Лидерът на БСП бе категоричен, че ще бъдат още по-настойчиви в отстояване на по-справедливо данъчно законодателство.

„Бедността се явява основен проблем, но не само. Първата седмица на Новата година показахме колко сме били прави за средносрочните и дългосрочните мерки срещу демографската криза. Тя се превръща в катастрофа“, припомни отново той.

Миков уточни, че следят с тревога снабдяването на хляб в малките населени места, поради премахната субсидия за кооперативните съюзи и селските фурни.  

„Преди Коледа поставихме въпроса какво ще плаща България от тези 2,5 млрд. за Турция за бежанците и колко сирийски бежанци ще приемем. Хубаво е да демонстрираме пред Дейвид Камерън (бел.ред премиерът на Великобритания) как пазим границите на България с парите на българския данъкоплатец. Настояваме правителството да помисли и за европейската солидарност“, добави Миков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама