Лютви Местан е силно нехаресван сред електората, твърди експерт

15:50, 05 яну 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лютви Местан е силно нехаресван сред електората по много причини. Това заяви в интервю пред „Стандарт“ проф. Антонина Желязкова, директор на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия и експерт по етнически и религиозни проблеми. Според нея, за да получи подкрепа след отлъчването си от ДПС, Лютви Местан трябва да мобилизира чувствителни идейни и финансови ресурси. Сътресенията в ДПС и свалянето на Местан от председателския пост в партията са се оказали изненадващи за проф. Желязкова.

„Изненадах се, но си давам сметка, че нов и с качества лидер се отглежда трудно, вероятно това е подтикнало Ахмед Доган към търпение и изчакване. Всъщност моите анализи винаги се движат вертикално - от долу нагоре. Наблюдавам и интервюирам хората в селата и малките градове като анализирам техните нагласи, а доста по-периферно изследвам елитите на ДПС. Анализът от долу нагоре през изминалите две години доста ясно очерта, че Лютви Местан е силно нехаресван сред електората по цял набор от причини, дори в Момчилградско“, коментира Антонина Желязкова.

Тя подчерта, че през годините е имала възможност да общува с Ахмед Доган. Според нея визията на Доган за ДПС се е опирала на абсолютната независимост.

Проф. Желязкова каза още, че в момента в България съществува потенциален електорат за създаването на проислямистка формация, каквито има в почти всички балкански страни. Думите й се опират на изследване в периода 2003-2005 г., според което около 1% от имигрантите в България са били консервативно настроени.

„ Десет години по-късно процентът на фундаменталистки настроените мюсюлмани в България – роми, помаци и турци, се движи около 5%. Специално акцентирам върху факта, че този консерватизъм не означава потенциална агресия и няма общо с джихадизма. Това обаче означава, че вече съществува потенциален електорат за една проислямистка формация“, обясни проф. Желязкова.

Тя определи като грешка решението на Лютви Местан да се укрие в турското посолство.

„Това беше грешка, предизвикана от паническа атака. Разбира се, че е истерично да говорим за национална измяна, по-скоро има направени грешки от нарцисизъм и самозабравяне. Не трябва да се нахвърляме като глутница на политик, който е сбъркал и се е уплашил. Това се е случвало не веднъж и подлежи на корекции.

Проф. Желязкова подчерта, че бившият лидер на ДПС трябва по-скоро да се притеснява от евентуални проверки и финансови одити, защото „и той, както част от българските политици, твърде много и неясно забогатя, докато е във високата власт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама