Откриха премръзнал бездомник в Балчик, възможно е да ампутират ръцете му

15:48, 05 яну 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъж на около 60 години е открит в безпомощно състояние тази сутрин в Балчик. Според непотвърдена информация, той е клошар.

Бил е в нетрезво състояние, когато е паднал навън. Когато е открит, е бил вече с измръзвания на ръцете. Първоначално е бил прегледан в Спешния център в Балчик, след което е откаран в болницата в Добрич. Настанен е в хирургично отделение, където се извършват се реанимационни мероприятия. До 24 часа ще стане ясно дали ще се наложи ампутация на ръцете му, които са пострадали от измръзването, обясни за Topnovini.bg изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич д-р Трифон Йорданов. Той допълни, че мъжът е без лична карта, няма информация за близките му.

Той се опасява, че това ще е поредния случай, в който болницата трябва да играе ролята на социално заведение. Даде за пример мъж, който от около 15 дни е в болницата и не може да бъде изписан. Настанен е в ортопедично отделение, след като е бил открит паднал с фрактура на бедрената шийка. Също е бил без документи. По-късно са донесли личната му карта и се оказало, че адресната му регистрация е от варненско село. Когато от болницата потърсили социалната служба в съответната варненска общината оттам обяснили, че могат да се ангажират с някаква помощ, но поискали решение на ТЕЛК. Такова решение обаче не може да се получи за 24 часа, още повече, че по празниците комисията почивала.

Според д-р Йорданов, тази ситуация още веднъж показва, че има  недостиг от приюти, но също и незаинтересованост у пациентите, за които, в крайна сметка, болницата трябва да поеме всички разходи.

По информация на Topnovini.bg, социалните служби в Балчик продължават да търсят вариант за настаняване на 75-годишния мъж, който бе открит премръзнал и системно недохранван в неделя в местността Момчил.Социалните домове в област Добрич били със запълнен капацитет, търсят се възможност за приемането му в социално заведение във Варненско.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама