Близо 5000 арменци от Пловдив и региона посрещат Рождество Христово

15:31, 05 яну 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На  5 януари вечерта арменците посрещат Коледа. Ден по-късно – на 6 януари, Арменската църква отбелязва едновременно Рождество Христово и Светото кръщение по Юлианския календар.

В предколедната нощ в Арменската църква в Пловдив ще бъде отслужена литургия, на която се изпълнява ритуалът по светването на благодатния огън на олтара. За арменците това е изключително важно, защото символизира раждането на Исус, разказаха за Пловдив Topnovini.bg Ехиязар Узунян - почетен консул на Армения в града под тепетата, и Ахвани Кеворкян - съветникът му по културните въпроси.

В известното арменско кафене в уютната обстановка на Стария град те посрещнаха символично гости за празника. Коледният ден за арменците започва още със залеза на Рождество. На празника се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони. Трапезата изобилства от традиционните арменски ястия като Хапама – пълнена тиква с ориз, стафиди и мед, специфичния хляб Лаваш, сушени плодове, варива, нарове, свежи плодове, както и т.н. сладка супа ану шабур - десерт от сварено желирано жито, в което се слага много захар, ядки, сушени плодове, а отгоре се наръсва с нар, розова вода или орехи с канела.

Обичаите и каноните на арменската общност не са се променяли от близо 2 хилядолетия, припомниха още почетният консул и съветникът му. По думите на Ехиязар Узунян, арменската общност в Пловдив и региона е една от най-големите в страната.

В Арменската църква, която е една от най-старите църкви в града под тепетата, се пазят два оригинални фермана, написани на староарабски. Те са издадени с указ на султана и дават разрешение на арменците преди векове да отслужват литургии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама