И на втора истанция съдът с оправдателната присъда по делото "Батко и братко"

14:57, 05 яну 16 / Политика 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев очаквано беше оправдан и на втора инстанция по делото срещу него, което се проточи цели 6 години. Прокуратурата обаче обяви, че ще протестира оправдателната присъда на Софийския апелативен съд (САС) по процеса, който стана известен като аферата „Батко и братко“.

Припомняме, че през април тази година прокуратурата поиска 5 години затвор за Георгиев. Той беше обвинен в нарушение на Закона за обществените поръчки 2006-2007 г. Според обвинението Георгиев, в качеството си на длъжностно лице, е одобрил сключването на 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 млн. лв. между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер“ АД, „Инмат“ ООД и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти“.

Това действие според прокуратурата е било с цел материални облаги за двамата му братя – Бойко и Емил Георгиеви. Според обвинението това е довело до значителни вреди за държавата, като заради скандала през 2008 г. бяха спрени плащанията по няколко европейски проекта.

Той бе оправдан и за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с пет дружества по времето, когато оглавява фонда. Оказа се, че дружествата, с които са сключвани договорите, имат различна дейност от ремонт на пътища.

От пресцентъра на Софийската апелативна прокуратура обявиха, че ще протестират решението на съда в законоустановения срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама