Кувейт отзова посланика си от Иран

14:46, 05 яну 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кувейт отзова посланика си в Иран, предадоха световните агенции. Това е поредната страна от региона – след Саудитска Арабия и Бахрейн – която изостря дипломатическия тон към Техеран, след като в неделя демонстранти в иранската столица подпалиха посолството на Саудитска Арабия.

"Официален източник от министерството на външните работи на Кувейт съобщи, че ведомството е отзовало посланика на страната от Ислямска република Иран във вторник сутринта – 5 януари 2016 г. - на фона на нападенията, извършени от тълпи демонстранти", съобщава държавната агенция Куна.

Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Техеран в понеделник. Поводът е, че демонстранти нахлуха в две нейни дипломатически мисии в Иран, по време на протести срещу екзекуцията, извършена от Рияд, на виден шиитски духовник и опозиционер. 

Примерът й беше последван от Бахрейн и Судан, а Обединените арабски емирства понижиха равнището на отношенията си с Техеран. Судан даде на иранските дипломати в страната срок от две седмици да я напуснат. Държавната агенция СУНА съобщи, че суданското външно министерство е призовало иранския шарже д'афер в столицата Хартум, за да го информира за това решение.

Междувременно, Египет също подкрепи Саудитска Арабия в спора с Иран. Външният министър на Кайро Самех Хасан Шукри определи нападенията над саудитски дипломатически представителства в Ислямската република като неприемливи, предаде Асошиейтед прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама